Potyčky na nádraží ve městě Bicske

Potyčky na nádraží ve městě Bicske Zdroj: Dailymail.com

Rvačky na maďarském nádraží, běženci odmítají opustit vlak

Na nádraží ve městě Bicske u Budapešti dnes vypukly potyčky, když se policisté snažili dostat několik stovek migrantů do tamního přijímacího tábora. Policie železniční stanici označila za "operační zónu" a vykázala z ní všechny novináře, informovala agentura Reuters. Úřady předtím dostaly uprchlíky do Bicske lstí, když v nich vyvolaly přesvědčení, že pojedou bez problémů z Budapešti do Šoproně na rakouských hranicích.

 

Stovky běženců snažící se dostat na západ Evropy ráno zaplavily Východní nádraží (Keleti) v Budapešti poté, co ho opustili po dvoudenním střežení policisté. Státní železniční společnost vypravila dvě zvláštní soupravy, které měly migranty převézt do Šoproně u rakouských hranic. První souprava přeplněná běženci však skončila po ujetí zhruba 40 kilometrů v Bicske, kde je centrum pro příjem uprchlíků.

Policisté nechali z vlaku všechny vystoupit. Běžencům nařídili odchod do tamního přijímacího střediska, zatímco ostatní cestující mohli přestoupit do jiné soupravy pokračující v cestě. Rozzlobení uprchlíci bušili pěstmi do vagonů, někteří si lehli na koleje a několik desítek jich podle agentury Reuters uteklo. Potom vypukly potyčky, když migranti přetlačili policisty a znovu vtrhli do vagónů, jimiž předtím přijeli. Asi tři desítky jich protestují v nádražní budově.

 Policie pak začala z nádraží vytlačovat novináře s poukazem na to, že objekt je "operační zónou".

Zahraniční média zveřejnila video, na němž se žena s dítětem v náručí vrhá na koleje a odmítá místo opustit i přes snahu policistů.

Maďarsko patří mezi státy nejvíce postižené současnou migrační krizí, při níž proudí do Evropské unie statisíce uprchlíků z válkou či chudobou sužovaných zemí Blízkého východu a Afriky, zejména ze Sýrie. Vláda premiéra Viktora Orbána nechala na jižní hranici se Srbskem postavit plot ve snaze zastavit neustávající proud běženců, kterých jen od začátku roku do země přišlo na 150.000. Parlament navíc připravuje změny zákonů, které by měly umožnit radikálnější postup vůči ilegálním migrantům a zejména převáděčům.