Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Kolik by stál benzín, kdyby ropa byla zadarmo?

Ceny ropy padají na úroveň vídanou naposledy na přelomu let 2008 a 2009. Ceny pohonných hmot u pump se ale drží o šest korun výš nad tehdejšími cenami. Může za to kurs koruny, a zejména daně.

Podle firmy CCS byla průměrná cena benzínu toto úterý 32,47 koruny a nafty 30,16 koruny. Spotřební daň na benzín je v Česku 12,84 koruny na litr benzínu a 10,95 koruny na litr nafty. Cena je pak ještě zvýšena sazbou daně z přidané hodnoty 21 procent. Výsledkem je, že obě daně tvoří v současnosti skoro 57 procent ceny benzínu a skoro 54 procent ceny nafty.

Vzhledem k tomu, že spotřební daň je stanovena v korunách, a nikoliv v procentech, vnucuje se následující otázka: Kolik by vlastně stály pohonné hmoty, kdyby cena ropy klesla k nule?

Přepočtená cena ropy WTI na koruny a litr dnes činí necelých šest korun. Pokud by dnes náhle spadla na nulu (kurs koruny a další náklady zůstaly stejné), benzín by stál 25,50 a nafta 23,20.

Ceny pohonných hmotCeny pohonných hmot|Archív

Krom daní by v tom byly ještě náklady na zpracování ropy, distribuci, marže a další položky, jež dnes dohromady v ceně pohonných hmot činí asi 8,20 koruny na litr. Dejme tomu, že odstraníme i tyto položky. Tedy ropa je zdarma, zpracování i doprava jsou zdarma, nikdo netvoří zisk.

Ani potom nebudou paliva u benzínek zadarmo. Benzín by za jinak stejných podmínek vyšel na 15,53 a nafta na 13,25 koruny. To je státem daněmi stanovené dno pro ceny pohonných hmot. Celou částku by pak spolkl státní rozpočet.

Reflex 35/2015Reflex 35/2015|ArchívVíce o tom, čím je ovlivňována cena pohonných hmot, se dočtete v zítřejším tištěném Reflexu.