Americké Ohio chce zakázat potraty v případě Downova syndromu

Americké Ohio chce zakázat potraty v případě Downova syndromu Zdroj: profimedia.cz

Americké Ohio chce zakázat potraty v případě Downova syndromu

Nová bitva ve válce o zákaz potratů - tak nazývají americká média návrh zákona, který by ve státě Ohio zakázal provádět potraty v případě, že se dítě má narodit s Downovým syndromem.  Přitom i v katolických zemích, kde jsou zákony upravující potraty mnohem přísnější, na tyto případy pamatují výjimky. 

Zákon, který prosazuje aktivistická organizace Právo na život, má podle zpravodajského serveru sfgate.com podporu dvou třetin obou komor místního parlamentu. V případě schválení by se jednalo o přelomovou právní úpravu, jež nemá obdoby ani v silně katolických zemích, jakou je například Polsko. I tam je sice diskuse na téma potratů vyhrocená, avšak ženy, které u svého plodu zjistí toto postižení, na potrat jít smějí.

Američtí politici se zatím ke kontroverzní iniciativě nějak výrazně nepostavili, o to více se naopak činí různé zdravotnické organizace. Během prvního projednání zákona v květnu tohoto roku jej například před poslanci hájila matka dítěte s Downovým syndromem.

“Všichni se chceme narodit perfektní, ale nikdo z nás není. A každý má právo na život, ať perfektní nebo ne,” argumentuje Mike Gonidakis, prezident organizace Právo na život. “Brzy dokážeme rozeznat gen autismu. Zavedeme potom potraty i v těch případech?”

Obhájci potratů naopak argumentují, že federální americké zákony podpořené výroky Nejvyššího soudu umožňují potraty v případě, že je plod poškozený, a ohijské zákony by tak byly v rozporu s federálními.

V České republice počet narozených dětí s tímto syndromem klesá. Zatímco v roce 1980 se jich zde ročně narodilo okolo 117, v roce 2011 číslo kleslo na 54. Je to dáno pochopitelně i tím, jak stoupá možnost diagnostiky tohoto onemocnění genetického původu během těhotenství. Ke snížení čísla přispěla právě i vyšší potratovost. Až 90 procent žen, které se o Downově syndromu u svého plodu dozví, jde na potrat. Některé země se rozhodly regulovat, do kterého týdne těhotenství žena může jít na potrat, úplný zákaz je však velmi ojedinělý. V České republice je to například možné do 24. týdne těhotenství.