Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Světový dluh je 60 bilionů dolarů. Podívejte se, které země jsou nejvíce zadlužené

Jeff Desjardins je známý především díky svému webu www.visualcapitalist.com, kde dělá vizualizace ekonomických a jiných světových trendů. Data pro jednu z posledních zajímavých vizualizací získal Desjardins z Mezinárodního měnového fondu.

Největší dluh na světě mají USA - jedná se o 29 procent z celkových 59,7 bilionů dolarů (na koruny to bychom museli vynásobit krát 24,2). Spojené státy jsou ale natolik silnou ekonomikou, že jejich dluh v poměru k HDP je v dnešním světě akceptovatelných 103,4 procenta.

Adeptem na blízký krach z velkých ekonomik je podle tohoto měření spíše Japonsko, jehož dluh v poměru k HDP je brutálních 237 procent, což je daleko více, než dosáhlo Řecko. „Japonsko dosahuje na něco více než 6 procent světové ekonomické produkce, ale jeho dluh je téměř 20 procent celosvětového dluhu,“ napsal Desjardins.

Dalším zajímavým faktem je, že Evropa, když nepočítáme Rusko, tvoří 25 procent světového dluhu. Patří tak k nejzadluženějším oblastem planety.

A pokud sečteme dluh USA, Evropy a Japonska, zjistíme, že spolu tvoří 75 procent světového dluhu.

Podívejte se na obrázek.

Světový dluh je 60 bilionů dolarů. Podívejte se, které země jsou nejvíce zadluženéSvětový dluh je 60 bilionů dolarů. Podívejte se, které země jsou nejvíce zadlužené | Visual Capitalist, businessinsider.com