Italští poslanci nechali v parlamentním bufetu sekeru za půl milionu korun  - ilustrační foto

Italští poslanci nechali v parlamentním bufetu sekeru za půl milionu korun - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Italští poslanci nechali v parlamentním bufetu sekeru za půl milionu korun

Manažerům bufetu v dolní sněmovně italského parlamentu došla trpělivost s bývalými poslanci, kteří odmítají zaplatit za svou útratu. Obrátili se na italskou vládu, ať za poslance útratu zaplatí.  Jde jim jednak o princip, jednak o slušné peníze – 34 poslanců v kantýně dluží celkem 20.000 eur, tedy asi 540 tisíc korun.  


Hříšníci opustili dolní komoru už v roce 2013, kdy buď mandát neobhájili, nebo přešli do komory horní. „Sekeru“ na baru ale nezaplatili. Dlužné částky se pohybují mezi osmi a dvaceti tisíci korunami.

Italští poslanci platí v bufetu klasickými zaměstnaneckými kartičkami, které si „nabíjejí“ hotovostí. Vedení parlamentu se s kantýnou dohodlo, že když někdo hotovost vyčerpá, kantýna ho obslouží „na dluh“, který poslanci později uhradí. Jak se ale ukazuje, řada poslanců si z dohody vzala jen první část.

Podle údajů z roku 2013 bere 630 italských poslanců v průměru 172 tisíc eur, tedy přes čtyři a půl milionu ročně. Parlamentní bufet je stejně jako v Česku všeobecně znám lidovými cenami.