V roce 2100 bude na Zemi 11 miliard obyvatel, polovina v Africe

V roce 2100 bude na Zemi 11 miliard obyvatel, polovina v Africe Zdroj: profimedia.cz

Špatná zpráva pro Evropu: v roce 2100 bude na Zemi 11 miliard obyvatel, polovina v Africe

Do konce století má vzrůst lidská populace na 11 miliard jedinců, a polovina z nich bude žít v Africe. Nejvyšší skok se čeká v nejbližší době, protože do roku 2050 má světová populace vzrůst už na 9,7 miliardy. Proč je to špatná zpráva pro Evropu? Protože to znamená, že současná migračí krize je jev,  na který si budeme muset zvyknout - zřejmě už neskončí.


Samozřejmě, jde jen o odhad. Ale je to odhad těch nejpovolanějších – Komise pro otázky populace OSN. Její revidovanou studii s názvem “Populační projekce OSN” tento týden prezentoval její ředitel John Wilmoth na světovém kongresu statistiků v americkém Seattle.

Podle Johna Wilmotha je oněch 11 miliard střední hodnota, počet obyvatel Země bude podle statistických modelů vycházejících z historických zkušeností na konci století mezi 9,5 a 13,3 miliardami.

A teď to pro Evropu nejdůležitější: podle studie bude mít růst lidské populace na svědomí hlavně Afrika – počet obyvatel tady vzroste ze současných 1,2 miliardy na 5,6 miliardy! Například obyvatelstvo Nigérie vzroste ze současných 182 milionů až na 752 milionů. To je podle Wilmotha sice horní odhad, ale na druhou stranu šance, že počet obyvatel vzroste na 439 milionů (2,5 krát), je 90%. A co už zní úplně jako poplašná zpráva, je varování, které OSN ke svým výpočtům přidává – populační exploze sebou přinese znečištění, rabování přírodních zdrojů, nezaměstnanost, chudobu, kriminalitu a politickou nestabilitu. Což je přesně ten koktejl, který žene do Evropy statisíce imigrantů už dnes.

Komise očekává jen lehký růst v Asii (ze současných 4,4 miliardy na 5,3 v roce 20150, poté pokles na 4,9 miliardy). V USA už to bude rychlejší, ze současných 322 milionů na 450. Evropu čeká mírnýž pokles - z dnešních 738 na zhruba 650 milionů obyvatel.

Co je překvapivé, podle OSN se stárnutí populace nebude týkat jen Evropy, zbytek světa ji dožene. Na konci století má mít například Čína stejný poměr produktivní populace a seniorů (1,4 v produktivním věku/ 1 senior) jako už dnes stárnoucí Německo. To vše se ale netýká Afriky, především Nigérie, Angoly, Nigeru, Somálska a Gambie, kde tento poměr bude díky obrovské porodnosti více než 5.