Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Omluví se Zeman za Peroutku? Hrad nevylučuje možnost smíru

Prezidentská kancelář nevylučuje, že se pokusí s vnučkou Ferdinanda Peroutky ve sporu kolem prezidentova výroku na adresu slavného českého novináře dohodnout mimosoudně. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala na Miloše Zemana žalobu kvůli jeho tvrzení, že Peroutka napsal článek Hitler je gentleman. Podle odborníků takový text nenapsal, nenašla ho ani prezidentská kancelář.

"Z obsahu písemných stanovisek obou stran sporu plyne, že smírné řešení připadá v úvahu," napsala Radiožurnálu místopředsedkyně Alena Novotná z Obvodního soudu pro Prahu 1, který případ řeší. Podle Kaslové je podmínkou smíru veřejná omluva, bez ní žalobu nestáhne. "Pokud se pan prezident omluví, tak se nebudu soudit. Ale musela by být omluva. Není to tak, že bych se rozmyslela," citoval veřejnoprávní rozhlas Kaslovou.

Právníci obou stran se mají sejít. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček mimosoudní dohodu nevylučuje. "Je zcela běžné u soudních sporů tohoto typu, že jednou z variant je pro obě strany mimosoudní dohoda. A to bych chtěl zdůraznit, jednou z variant," řekl Radiožurnálu.

Spory začaly, když Zeman v lednu na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'," řekl tehdy.

Následně pověřil hledáním článku svého mluvčího Ovčáčka, který ale neuspěl. V dubnu prezident při návštěvě Mariánských Lázní slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se, ale později prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu. "Já se omlouvám za to, že se tento článek nenašel," řekl koncem června novinářům. "Ale nemohu se omluvit za to, že jsem tvrdil, že tento článek existuje, protože jsem ten článek četl na vlastní oči," dodal.

V červnu také prezident vypsal ze svých soukromých prostředků odměnu 100.000 korun pro toho, kdo sporný článek najde. Mluvčí již dříve na webu Hradu zveřejnil jiné, podle něj kontroverzní Peroutkovy články.