Společnost Eurotunnel nemůže oplotit vjezd v Calais, Francouzi odjeli na dovolenou

Společnost Eurotunnel nemůže oplotit vjezd v Calais, Francouzi odjeli na dovolenou Zdroj: Reuters

Společnost Eurotunnel nemůže oplotit vjezd v Calais, Francouzi odjeli na dovolenou

Smutný příklad toho, kam dospěla akceschopnost západní Evropy. Když se konečně rozhodla, že vyřeší problém s nelegálními migranty, nejde to - všichni totiž odjeli na dovolenou. Uprchlíci jsou sice vážná věc, ale na sociální výdobytky nikdo sahat nesmí.

Konkrétně: Provozovatel tunelu pod Lamanšským průlivem, společnost Eurotunnel, kvůli uprchlické krizi chtěl narychlo zlepšit zabezpečení vjezdu do tunelu na francouzské straně. Především systémem plotů s ostnatými dráty. Jenže ve Francii je teď nikdo nedokáže vyrobit. Místní továrny totiž kvůli dovoleným buď úplně zastavily produkci, nebo jedou na tak malý výkon, že nestačí zásobovat trh. 

„Potřebujeme velké množství materiálu na stavbu plotu. Vyrobeno to mělo být na začátku tohoto měsíce, ale továrny stojí,“ řekl britskému deníku The Sun mluvčí Eurotunnelu John Keefe. Některé práce se už musely zastavit.

Ve Francii tradičně začínají 15. července celozávodní dovolené a trvají nejméně 14 dní. Ve stejnou dobu si berou dovolenou i ti, jejichž podnik celozávodní dovolenou neorganizuje. Zákonný nárok na dovolenou ve Francii je 30 dní ročně,

Nepomohlo, že na zvýšení bezpečnosti tunelu v Calais se dohodli francouzský a britský premiér, ani to, že na ni Britové přispějí sedmi miliony liber, takže s penězi problém opravdu není. Dovolená je prostě svatá, krize nekrize. 

Francouzská strana eurotunelu není nějaký vjezd do Blanky nebo Pisáreckého tunelu. Jde o mnohahektarový nepřehledný areál. Nové zabezpečení má mít několik úrovní plotů, včetně čtyřmetrové bariéry, úseků pokrytých ostnatým drátem a stovek monitorovacích kamer. Začalo se stavět na začátku srpna a finanční pomoc oběma zemím v úterý slíbila i Evropská unie.