Václav Havel u Zdi nářků s jarmulkou, na snímku z roku 1997 při návštěvě Izraele.

Václav Havel u Zdi nářků s jarmulkou, na snímku z roku 1997 při návštěvě Izraele. Zdroj: čtk

Peníze chtít nebudeme, vzkazuje Vize 97 k Havlovu náměstí v Haifě

Bývalý český a československý prezident Václav Havel bude mít ve třetím největším městě Státu Izrael své náměstí. Přestože dnes dopoledne eskaloval problém ohledně licenčního poplatku třiceti tisíc korun, který by iniciátoři měli za užití Havlova jména zaplatit, situace se nyní vyřešila. Nadace Dagmar a Václava Havlových totiž oznámila, že peníze požadovat nebude. 

Po dnešním jednání to novinářům řekli ředitelka odboru veřejné diplomacie ministerstva zahraničí Kristina Larischová a ředitel Nadace Vize 97 Vangelis Zingopis. Ambasády budou přes ministerstvo informovat nadaci o všech iniciativách a vyžádají si souhlas její předsedkyně Dagmar Havlové, plyne dál z dohody obou stran.

Nadaci vadilo, že nevěděla o plánovaném přejmenování náměstí po Havlovi v izraelském přístavním městě Haifa. Po ministerstvu chtěla licenční poplatek. Lidové noviny v červenci uvedly, že finance za užití Havlova jména vybírá Knihovna Václava Havla na základě pověření Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Poplatek prý činí 30.000 korun bez daně. Nadace Havlových spravuje osobnostní práva po zesnulém prezidentovi.

Výzvu k zaplacení částky dostal i český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz, když se po Havlovi přejmenovalo náměstí v přístavním izraelském městě Haifa. Podle zástupců Vize 97 se tak stalo proto, že nadace nedostala o chystaném přejmenování předem žádné informace a nikdo nepožádal o souhlas. Ministerstvo poplatek zaplatit nechtělo s odůvodněním, že v celé záležitosti bylo pouze zprostředkovatelem.

Zingopis uvedl, že peníze, které získává nadace z darů, poskytování služeb, prodeje výrobků chráněných dílen a udělování licencí následně přerozděluje do zdravotnictví, kultury, vzdělávání a do zachování kanceláře Václava Havla.

Dne 29. července se slavnostní ceremonie spojené s přejmenováním jednoho z náměstí (které se nachází poblíž haifského náměstí Sigmunda Freuda a čtvrti Šimona Perese) účastnil i český lidovecký ministr kultury Daniel Herman spolu s českým velvyslancem v Izraeli Ivo Schwarzem. Podle informací, které dnes přinesl Český rozhlas, by mohla být po Václavu Havlovi pojmenována i jedna z laviček ve známé telavivské univerzitě. Od obnovy diplomatického styku mezi Českou republikou a Státem Izrael uplynulo právě čtvrtstoletí. I proto se čeští obyvatelé v Haifě rozhodli, že si připomenou tento významný milník novým pojmenováním jednoho z městských náměstí.