MH17

MH17 Zdroj: Reuters

Rada bezpečnosti OSN nepřijala rezoluci k pádu malajsijského letadla, EU toho lituje

Evropská unie velmi lituje, že Rada bezpečnosti OSN v důsledku ruského veta nepřijala rezoluci o vyšetřování pádu malajsijského letadla nad Donbasem. Novinářům to dnes řekla mluvčí evropské diplomacie Maja Kocijančičová. 

Ruský zástupce v radě Vitalij Čurkin byl přitom jediný, kdo se v noci na dnešek postavil proti rezoluci navržené Malajsií. Jedenáct členů RB OSN návrh podpořilo, Čína, Angola a Venezuela se hlasování zdržely.

"Rezoluce by zřídila závazný a věrohodný mechanismus k nalezení těch, kdo jsou za tuto hroznou tragédii odpovědní," poznamenala dnes mluvčí. Rezoluce by podle ní také byla v souladu se starším rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN o tom, že viníci této tragédie se musí zodpovídat.

Po roce si podle Kocijančičové EU tragédii připomíná se smutkem a rodiny a přátelé pasažérů letu MH17 si spravedlnost zaslouží. Mluvčí připomněla, že státy, které věc vyšetřují, samy pokládaly zřízení tribunálu za nejlepší variantu řešení. Přijetí rezoluce by tak znamenalo širokou veřejnou podporu celému procesu. "Ale bez ohledu na tento nezdar musí práce pokračovat, aby se všichni přímo či nepřímo odpovědní za zničení MH17 zodpovídali," uvedla mluvčí.

Katastrofu letu MH17 z loňského července nepřežil nikdo z 298 lidí, kteří na palubě malajsijského boeingu cestovali z Amsterodamu do Kuala Lumpuru. Většinu cestujících tvořili Nizozemci. Podle Kyjeva a většiny západních expertů stroj zničila raketa země-vzduch, odpálená z území kontrolovaného proruskými separatisty.

Rusko ale nabízí několik alternativních verzí. Tvrdí mimo jiné, že letoun mohl být zasažen raketou vzduch-vzduch, kterou odpálil ukrajinský bojový letoun. Jiná ruská verze předpokládá, že stroj byl zasažen raketou vystřelenou z ukrajinských pozemních baterií.