Turecké tanky dnes ostřelovaly vesnici v severní Sýrii, kterou chrání kurdské jednotky. Oznámily to kurdské zdroje,

Turecké tanky dnes ostřelovaly vesnici v severní Sýrii, kterou chrání kurdské jednotky. Oznámily to kurdské zdroje, Zdroj: ČTK

Turecko popřelo útoky své armády na syrské Kurdy

Turecké tanky dnes ostřelovaly vesnici v severní Sýrii, kterou chrání kurdské jednotky. Oznámily to kurdské zdroje, podle nichž si útok vyžádal čtyři raněné. Kurdské milice vyzvaly Ankaru, aby útoky zastavila. Turecké ministerstvo zahraničí ale popřelo, že armáda útočí na syrské Kurdy.

Milice se podílejí na boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) na severu a východě Sýrie, kdy žijí syrští Kurdové. Jsou známy pod zkratkou YPG, což je zkratka kurdského názvu, který znamená obranné jednotky národa. YPG jsou ozbrojeným křídlem strany syrských Kurdů známé pod zkratkou PYD. Milice udržují kontakty s tureckou zakázanou Stranou Kurdských pracujících (PKK), ale v bojích proti IS koordinují své akce s americkým velením, které rozhoduje o náletech na IS.

Turecko minulý týden vstoupilo do bojů proti IS nálety na jejich pozice, ale začalo útočit také na tábory tureckých Kurdů PKK v severním Iráku. Útoky na cíle PKK pokračovaly i v noci na dnešek.

Podle prohlášení kurdských milic dnes tankové střely zasáhly pozice Kurdů a jejich arabských spojenců v syrské vesnici Zaur Maghár v provincii Halab. "Místo toho, aby útočily na teroristy z IS, ostřelují turecké jednotky naše obranné pozice. Vyzýváme turecké představitele, aby útoky zastavili a dodržovali mezinárodní zvyklosti," uvádí se v prohlášení milic.

Ankara ale tvrdí, že útok na syrské Kurdy nenařídila. "Operace, které nyní vedeme, jsou namířeny proti těm, kdo ohrožují národní bezpečnost Turecka. PYD není objektem našich operací," sdělil zástupce ministerstva zahraničí, jehož citovala agentura Reuters.

Syrští ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna, naopak oznámili, že se oddílům kurdských milic podařilo porazit bojovníky IS a získat kontrolu nad městem Sarrín v provincii Halab. Boje v oblasti trvaly měsíc a dnešní vítězství přerušilo jednu ze zásobovacích tras IS. Islamisté právě ze Sarrínu připravovali výpady proti kurdskému městu Kobani.

Zaur Maghár leží na hranici poblíž pohraničního města Džarábulus. Právě tam má být zřízena bezpečnostní zóna, z níž chce Turecko spolu s USA vytlačit bojovníky IS. Má jít o stokilometrový úsek pohraničí hluboký asi 40 kilometrů. IS by tak přišel o důležité zásobovací trasy. Zónu mají podle dohody mezi Washingtonem a Ankarou zajistit americká letadla, jimž Turecko poskytlo základnu v jihotureckém Incirliku.

Turecko minulý týden zahájilo kromě bojových operací proti IS také policejní razie v několika provinciích. Zatčeno bylo podle dnešních zpráv 800 stoupenců radikálů a PKK. Policejní akce dnes pokračovala v Ankaře, kde policisté zatkli 15 lidí napojených na IS. Je mezi nimi 11 cizinců.