Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: Profimedia.cz

Kreml zakázal státním zaměstnancům mluvit o opozičníkovi Navalném

Jak oznámila agentura Bloomberg, Kreml vyzval zaměstnance a vedoucí představitele státem vlastněných společností, aby ve svých veřejných vystoupeních nevyslovovali jméno opozičního vůdce Alexeje Navalného. Navalného popularita prý ruské vedení znepokojuje a vedení státu mu nechce dělat zbytečnou reklamu.

Co Navalnyj provedl? Je to protikorupční bojovník a tvrdý kritik ruského vedení, včetně prezidenta Vladimira Putina. Stát se mstí tím, že proti Navalnému vede procesy za údajné podvody a finanční machinace.

Každý nemlčí

Ne všichni na hru Kremlu přistupují. Někdejší ruský vicepremiér Anatolij Čubajs, jeden z otců ruských reforem v 90. letech a šéf státní společnosti Rosnano, se koncem června zúčastnil besedy s Navalným na opoziční televizní stanici Dožď. Tam ho označil za „mladého začínajícího politika“.

Zřejmě čirou náhodou už po týdnu zahájili ruští prokurátoři stíhání několika členů vedení společnosti Rosnano za údajné podvody. Jak agentury uvádějí, bývalý člen vedení společnosti Rosnano Leonid Melamed byl zatčen, manažeři Dmitrij Žurba, Andrej Malyšev, Jakov Urinson a Andrej Rappoport před zatčením uprchli do zahraničí.

Popularita jen pro Vladimira

Kreml zatím ke zprávě agentury Bloomberg nic neřekl. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ale v roce 2013 novinářům řekl, že prezident Navalného jméno nevyslovuje, aby se s ním nemusel dělit o svou popularitu.

Existuje několik druhů potírání protivníků. Je možné je zavřít, cenzurovat, poslat do vyhnanství. Nejúčinnější ale je, když se vymažou z dějin. Prostě nejsou a nikdy nebyli.

U nás jsme to taky zažili. V žádné učebnici dějepisu by se nemohla objevit fotografie bývalého generálního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského, kterého si komunisté sami pověsili. S Dubčekem a Havlem to bylo přesně stejné. Za komunistické vlády, především v její druhé polovině, už nebyla oficiální cenzura a nezakazovala se jednotlivá díla, ale zakazovali se rovnou lidé. Autor byl proklet a jeho jméno muselo zmizet, i kdyby psal třeba jen o broucích.

Na lid to stačí

V době pokročilých informačních technologií není samozřejmě možné ani v zemi, jako je Rusko, někoho jen tak vyzmizíkovat. Je však možné někoho natolik odstranit z veřejného povědomí, že v širokých vrstvách obyvatel, jež se nikdy nepídí po nějakých samizdatech, taková osoba zmizí. A zůstane jen Vladimir Vladimirovič. Ruské zprávy vypadají tak, že Západ se zmítá v krizi, jeho přisluhovači v Rusku kálejí do rodného hnízda a nad tím vším ční žulová socha Vůdce Vladimira. Co si myslí různí „zrádci“, je jedno. Proto také není třeba zakazovat kritickou literaturu. Prostý lid ji nečte, tomu stačí státní, putinovská televize. Ta lidem i vysvětlí, proč nejsou potraviny, které Putin zakázal dovážet. Může za to zlý Západ.