Taylor Swift

Taylor Swift Zdroj: profimedia.cz

Taylor Swift má problém s plánovaným turné v Číně. Kvůli kontroverznímu číslu 1989

Do problémů se před svým plánovaným čínským turné dostala populární americká zpěvačka Taylor Swiftová. Představila totiž módní kolekci s písmeny TS a číslem 1989. Jde o zkratku jejího jména a rok jejího narození. V Číně ovšem tyto symboly připomínají masakr na centrálním pekingském náměstí Tchien-an-men (anglicky Tiananmen Square), kterým armáda 4. června 1989 potlačila tehdejší prodemokratické demonstrace. Píše o tom deník The Daily Telegraph.

Čínská vláda jakékoli zmínky o událostech na náměstí Tchien-an-men vytrvale umlčuje. Internetoví cenzoři odkazy na tyto události na čínských sociálních sítích blokují. Uživatelé proto datum obcházejí různými způsoby; používali například číslo 64 (které poukazuje na 4. červen), i to se ale již dostalo na seznam zakázaných termínů.

Countryová zpěvačka Swiftová, která patří k nejvíce vydělávajícím hudebním hvězdám na světě a která v posledních letech získala množství hudebních ocenění, chce brzy začít prodávat svou novou řadu oblečení na největších čínských obchodních portálech Taobao a Jing Dong (JD.com). Turné po Číně, které stejně jako její nové album nese název 1989, chystá na listopad. Podle médií je ale série koncertů vzhledem k citlivému datu ohrožena.

Čína v minulosti nepovolila vstup na své území hudebníkům, kteří působí politické napětí a jiné ze země vykázala. Tento měsíc údajně čínské úřady zrušily poprockové skupině Maroon 5 sérii vystoupení, která měla odehrát v září v Pekingu a Šanghaji, když jeden z členů kapely popřál na Twitteru k narozeninám tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi.