Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Profimedia.cz

Pětice Čechů unesených v Libanonu je stále nezvěstná. Dnes se opět sejde krizový štáb

Na ministerstvu zahraničí dnes dopoledne znovu zasedne krizový štáb, aby projednal stav pátrání po pěti Češích pohřešovaných v Libanonu. Po úterním jednání zástupců diplomacie a zpravodajských služeb ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že Česko nemá informace, kde se nacházejí, a že stát zatím nikdo kvůli jejich zmizení nekontaktoval.

Muži se pohřešují od minulé soboty, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v nebezpečném údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je bratrem muže zmizelého spolu s pěticí Čechů. Jeho rodina a právník to ale popírají.

Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk ve středu uvedl, že zmizení Čechů má podle všeho kriminální pozadí. Podle prvních zjištění vyšetřovatelů souvisí s mafiemi, pašováním drog a zbraní, uvedl Mašnúk. Česko do Libanonu vyslalo dva experty na tuto oblast, kteří mají posílit spolupráci s Bejrútem při řešení případu.