Při střelbě v americkém kině zemřeli tři lidé, sedm bylo zraněno

Při střelbě v americkém kině zemřeli tři lidé, sedm bylo zraněno Zdroj: ČTK

V americkém kině se střílelo. Zemřeli tři lidé

Tři lidé včetně útočníka zahynuli při čtvrteční střelbě v kině v americkém státě Louisiana. Informovala o tom místní policie. Nejméně sedm dalších osob střelec zranil, než obrátil zbraň proti sobě.

Útočníkem byl podle agentury AP osmapadesátiletý běloch, jehož identitu místní policie zná. Podle svědků citovaných místními médii byl spolu s dalšími diváky na filmu začínajícím v 19:00 místního času (2:00 SELČ) ve městě Lafayette. Po necelé půlhodině promítání prý vstal a začal pálit po ostatních lidech v sále. "Nic neříkal. Ani jsem neslyšela nikoho křičet," řekla místnímu listu Advertiser svědkyně Katie Domingueová.

Šéf místní policie Jim Craft podle agentury Reuters uvedl, že při střelbě utrpělo zranění sedm lidí, někteří z nich kritická. Podle stanice CNN byla ve chvíli útoku v kině přibližně stovka lidí.

Guvernér Louisiany Bobby Jindal vyjádřil obětem a pozůstalým účast a vyrazil na místo útoku.

Ke střelbě došlo přibližně ve chvíli, kdy stanice BBC vysílala rozhovor s americkým prezidentem Barackem Obamou, který v interview označil za největší zklamání svého působení v Bílém domě fakt, že se nepodařilo prosadit "zákony regulující prodej zbraní v souladu se zdravým rozumem". Obama podporovaný částí politiků se pokusil nová pravidla prosadit v souvislosti s několika tragickými případy střelby na veřejnosti, mezi něž patřilo i krveprolití v kině ve státě Colorado, kde před třemi lety rukou Jamese Holmese zemřelo 12 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Vlivná zbraňová lobby však jakékoli změny zákonů v Kongresu zablokovala.