Zdroj: ČTK

Řidiči polského kamionu, který zavinil neštěstí ve Studénce, hrozí až deset let vězení

Policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti padesátiletého řidiče polského kamionu, který se ve středu ve Studénce na Novojičínsku srazil s vlakem Pendolino. V případě odsouzení mu hrozí tři až deset let vězení. Policisté budou s velkou pravděpodobností žádat jeho vzetí do vazby. Novinářům to řekl zástupce ředitele moravskoslezské policie Radim Witta. 

Uvedl, že muž už byl vyslechnut jako podezřelý i jako obviněný. "Vypovídal. O obsahu výpovědi nyní nechci hovořit. Neřekl bych, že je z toho zdrcený," řekl Witta. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že na přejezd vjel úmyslně, aby způsobil srážku kamionu s vlakem. "Právě proto jsme jednání kvalifikovali jako obecné ohrožení z nedbalosti," řekl.

Doplnil, že s největší pravděpodobností policie prostřednictvím státního zástupce bude u ostravského okresního soudu žádat vzetí obviněného do vazby. Jedním z důvodů je vysoká trestní sazba. "Navíc se jedná o cizince. Je reálné, že se bude vyhýbat trestnímu stíhání, že se bude skrývat," řekl Witta.

Dodal, že řidič na přejezd vjel v době, kdy více než 30 vteřin blikala červená světla. Před ním projelo na červenou minimálně jedno další auto. Policie také ví, že šofér v minulosti neměl na českých silnicích problémy s dodržováním předpisů. "Jak na tom byl v Polsku, ještě nevíme, tyto informace jsme ještě od kolegů nedostali," uvedl.

Nehoda se stala ve středu kolem 07:45. Ve vlaku Pendolino cesovalo 150 lidí. Souprava narazila do kamionu stojícím v kolejišti vysokou rychlostí, vlak mohl jet i 160 kilometrů v hodině, což je maximální povolená rychlost. Při střetu byl řidič v kabině auta. Při nehodě neutrpěl žádné zranění. Naopak tři cestující nehodu nepřežili. Jeden zemřel okamžitě, druhý při zásahu záchranářů ještě na místě nehody, třetí pak v noci na dnešek v ostravské fakultní nemocnici. Dalších 18 lidí utrpělo zranění. Hmotné škody se vyšplhaly ke 160 milionům korun.

Středeční tragédie se stala jen na dohled od místa, kde před lety při jiném železničním neštěstí také umírali lidé. Do trosek zříceného mostu 8. srpna 2008 narazil mezinárodní rychlík Comenius. Nehoda si vyžádala osm mrtvých a desítky zraněných. Viník zatím nebyl určen, soud se stále táhne. Obžalováno je osm manažerů a pracovníků firem, které most opravovaly.