Řecký parlament začal jednat o druhém balíku reforem

Řecký parlament začal jednat o druhém balíku reforem Zdroj: ČTK

Řecký parlament dnes zahájil jednání o druhém balíku reforem. Hlasovat se bude večer

Jednání si vyžádali mezinárodní věřitelé jako podmínku poskytnutí další finanční pomoci zadlužené zemi. Ministr financí Euklidis Tsakalotos označil dnešní hlasování v projevu k poslancům za "klíčové" a vyzval je ke schválení reforem, aby vláda mohla v pátek začít jednat s věřiteli. Hlasování, pro které je vyhrazena hodina, má začít kolem 23:00 SELČ.

Nová legislativa se týká zejména modernizace státní správy, včetně urychlení soudních řízení a prosazení pravidel pro ozdravení bank.

Podle agentury Reuters se neočekává, že by druhý reformní balík vzbudil takový rozkol ve straně premiéra Alexise Tsiprase jako první sada reforem, která minulý týden prošla jen díky hlasům opozičních poslanců.

Atény se minulý týden s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) podmíněném ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. V pondělí do Řecka dorazily první evropské peníze v podobě tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. Atény peníze využily k úhradě splátek Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).