Zničené pendolino u Studénky

Zničené pendolino u Studénky Zdroj: čtk

Tragická Studénka: Pendolino se srazilo s náklaďákem. Dva mrtví a několik zraněných

Vážně zraněn je i strojvedoucí pendolina, který přišel o obě nohy. V ohrožení života nejsou dva, ale již čtyři cestující. Nehoda se stala dnes v 7:43 hodin, pendolino jelo směrem na Prahu. Trať Bohumín – Františkovy Lázně bude podle informací ČD až do odpoledne uzavřená. 

Shodou okolností se v místě nehody pohybovala i vláda. Jela totiž na výjezdní zasedání do Ostravy, čili v opačném směru, než pendolino. I proto se informace o nehodě začaly šířit dnes brzy ráno právě z nejvyšších míst. Jako první o nehodě informoval Dan Ťok, který o ní napsal na svém twitterovém účtu. V Hranicích na Moravě tak museli z vlaku přesednout do autobusu, trať bude totiž až do odpoledne v obou směrech neprůjezdná. České dráhy začaly zajišťovat náhradní autobusy, i tak se ale hlavní spojení mezi Prahou a Ostravou značně komplikuje.

Příčiny nehody se zatím vyšetřují, policie nesdělila podrobnosti. Před několika minutami však oznámila, že zadržela řidiče, který řídil kamion. Řidič projížděl závorami, když už šly dolů, a ty jeho vůz mezi sebou zaklínily. Řidič se rozhodl, že si zachrání život, a z náklaďáku utekl. Kdyby závory poškodil, vlak by ale zřejmě neprojel – podle serveru iDnes.cz je právě poškození závor pro vlak znamení, že místem nesmí projet. Podle prvotních informací se zdálo, že řidič zázračně vyvázl bez zranění, nyní však vyšlo najevo, že se o zázrak nejednalo – řidič prostě utekl. Na rozdíl od strojvedoucího vlakové soupravy, který zřejmě přišel o obě nohy, je na tom tedy (alespoň zdravotně) lépe.