Řecko prý zahájilo kroky vedoucí ke splacení peněz ECB a MMF

Řecko prý zahájilo kroky vedoucí ke splacení peněz ECB a MMF Zdroj: ČTK

Řecko zahájilo kroky ke splácení dluhu Evropské centrální bance a Mezinárodnímu měnovému fondu

Dlužná částka Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) činí zhruba 6,25 miliardy eur (téměř 170 miliard Kč. Agentuře Reuters to dnes řekli nejmenování představitelé řeckého ministerstva financí. 

Atény prý posílají ECB dnešní splátku 4,2 miliardy eur a měnovému fondu částku 2,05 miliardy eur, kterou měly uhradit již dříve. Řecko se nedávno stalo první vyspělou zemí, která fondu přestala včas splácet dluhy. Na konci června neuhradilo splátku ve výši téměř 1,6 miliardy eur, minulé pondělí pak promeškalo splátku 456 milionů eur. Zemím, které jsou v prodlení se splácením, nemůže MMF poskytovat finanční pomoc.

Atény se minulý týden s eurozónou dohodly na zahájení rozhovorů o novém záchranném programu v objemu až 86 miliard eur podmíněné ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. Řecko si navíc již na dnešek zajistilo překlenovací úvěr 7,16 miliardy eur ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie.

Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho se MMF nebude podílet na první tranši ze záchranného programu, která by měla být Řecku vyplacena v polovině srpna. Další zapojení fondu do pomoci Řecku prý bude záviset na výsledku podzimní revize programu a na posouzení udržitelnosti řeckého dluhu.

V Řecku se dnes po třech týdnech znovu otevřely banky poté, co ECB zvýšila objem jejich nouzového financování v reakci na dohodu Atén s eurozónou. Výběry z bankovních účtů jsou však nadále omezené, v platnosti zůstávají i další restrikce pro pohyb kapitálu.