V kauze Čechů v Libanonu vyvstávají další okolnosti. Na fotografii bratr taxikáře Alí Fajád zadržovaný v Praze

V kauze Čechů v Libanonu vyvstávají další okolnosti. Na fotografii bratr taxikáře Alí Fajád zadržovaný v Praze Zdroj: ČTK

Taxikář z libanonské kauzy je prý bratrem muže zadržovaného v ČR

Řidič taxi, z něhož zmizelo pět Čechů na východě Libanonu, je bratrem muže zadrženého loni v Praze pro podezření ze spolupráce s teroristy. Oznámila to v Bejrútu rozhlasová stanice Voice od Lebanon. Skutečnost, že Alí Fajád, jeden z trojice Libanonců zadržených v Praze a čekajících na vydání do USA, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, podle libanonského rozhlasu potvrdili členové jeho rodiny. 

Padesátiletý Taán řídil automobil, z něhož pětice Čechů v údolí Bikáa na východě Libanonu zmizela. V autě našla policie v sobotu opuštěné zavazadlo s jejich penězi a videokamerami. Z vozidla zmizel i řidič. Podle zprávy libanonské agentury NNA Čechy očividně unesli neznámí ozbrojenci ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda. Dosud se mělo za to, že Taána s Fajádem spojuje jen fakt, že pocházejí ze stejné vesnice.

Souvislost libanonského incidentu s Fajádem zadržovaným v Praze naznačuje i dnešní zpráva Blesku, podle níž jeden z unesených Čechů byl v pražském procesu s Fajádem tlumočníkem a druhý zřejmě obhájcem. Zdroj své informace list neuvádí.

Agentura NNA uvedla, že libanonská armáda prohledává místní hotely a zřídila v údolí Bikáa kontrolní posty ve snaze nalézt unesené osoby. Zatím nejsou zprávy, že by pátrání bylo úspěšné.

Spojené státy viní Alího Fajáda a jeho dva druhy Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Trojice vinu i své vydání odmítá, v USA jí hrozí až doživotí.

Letos v červnu ale pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o přípustnosti jejich vydání do USA s odůvodněním, že Spojené státy nedaly dostatečné záruky ohledně toho, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení. Městský soud v Praze si tak bude muset od USA vyžádat upřesnění.

Jaber s Marabím pocházejí z Pobřeží slonoviny, Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím. Konečný souhlas s extradicí mužů musí vyslovit český ministr spravedlnosti.