Z indonéského ostrova Bali znovu létají letadla

Z indonéského ostrova Bali znovu létají letadla Zdroj: ČTK

Aktivní vulkán Mount Raung na Bali
Aktivní vulkán Mount Raung na Bali
Aktivní vulkán Mount Raung na Bali
3
Fotogalerie

Mezinárodní letiště na Bali, které bylo uzavřené kvůli vulkánu, opět funguje

Na mezinárodním letišti na indonéském ostrově Bali byly plně obnoveny lety, které v minulých dnech znemožňoval sopečný popel z aktivního vulkánu Mount Raung na ostrově Jáva. Od čtvrtečního večera zde bylo zrušeno téměř 900 spojů. Letecké společnosti nyní posilují spoje a snaží se dostat všechny pasažéry co nejdříve domů. Podle australského tisku by to mělo trvat zhruba tři dny. České turisty nastalá situace nepostihla, uvedly české cestovní kanceláře. 

Přestože erupce vulkánu Mount Raung pokračují, jejich intenzita se zmenšila. To znamená, že popel zůstává v blízkosti vulkánu a nešíří se až k metropoli ostrova Bali Denpasaru, prohlásila meteoroložka Stephanie Bondová. Upozornila nicméně, že nynější oslabená aktivita sopky nenaznačuje, že by erupce mohly brzy skončit. "Síla erupcí se může opět vystupňovat. Sopky jsou nepředvídatelné," řekla Bondová.

Australské aerolinie Jetstar oznámily, že během dneška se jim podařilo přepravit z Bali asi 2000 cestujících a dalších 19 letů s 3000 cestujícími plánují na středu. Společnost Virgin Australia dnes uskutečnila 18 letů a dalších 15 chystá na středu, napsal server news.com.au.

Meteorologové předpovídají, že k návratu k normální situaci na letišti v Denpasaru by měl přispět i vítr, který má dál odnášet popel pryč od letiště směrem k jihu ostrova. V případě, že obloha zůstane jasná, mohlo by se letiště ve čtvrtek vrátit k běžnému provozu, uvedl server news.com.au.

Úřady zvýšily stupeň varování pro 3300 metrů vysokou sopku Mount Raung na konci minulého měsíce, když vulkán začal chrlit lávu a sloup popela vysoko do vzduchu. Žádnou evakuaci ale nenařídily, protože ti, kdo by mohli být případnou erupcí ohroženi, se už dříve odstěhovali do bezpečné vzdálenosti.