Cizinecká policie zadržela od pátku do neděle 81 nelegálních migrantů, což je zatím letošní nejvyšší víkendový počet

Cizinecká policie zadržela od pátku do neděle 81 nelegálních migrantů, což je zatím letošní nejvyšší víkendový počet Zdroj: ČTK

Celkem 81 nelegálních imigrantů zadržela cizinecká policie během tohoto víkendu

 V prvním půlroce pak policisté zajistili celkem 3003 nelegálních migrantů, o 48 procent více než za stejné období loni. ČTK to dnes sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Ministr vnitra Milan Chovanec kvůli dopadům uprchlické krize požaduje po vládě peníze navíc, letos 250 milionů korun a příští rok více než miliardu korun, uvedla dnes Česká televize a server iDnes.cz. 

"Požadujeme nejen navýšení počtu lidí směrem k práci s uprchlíky, ale i počtu policistů, aby mohly vzniknout policejní služebny v blízkosti těch (azylových) zařízení," řekl ČT a iDnes.cz Chovanec před jednáním vlády, která bude podle něj řešit také otevírání nových azylových zařízení. Ministr prý potvrdil zatím jen lokalitu Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji.

Počet odhalených migrantů má zatím stále stoupající tendenci. Zesílené kontroly začaly 17. června. Od té doby bylo v ČR zadrženo 370 migrantů. Za poslední týden jich pak bylo 131, což zvyšuje denní průměr na 18. Například minulý čtvrtek zadrželi policisté 17 migrantů v Pardubickém kraji. Cestovali v denním a nočním vlaku, byly mezi nimi i děti.

Premiér Bohuslav Sobotka minulý týden ve Sněmovně prohlásil, že vláda má bezpečnostní situaci v souvislosti se současnou migrační vlnou pod kontrolou. "V tuto chvíli realizujeme záchyty ilegálních migrantů, kteří neoprávněně vstupují na území České republiky a postupujeme podle příslušné legislativy," uvedl premiér. Buď požádají o azyl a začne s nimi azylové řízení, nebo, pokud vstoupili na území EU v jiné zemi, je české úřady vracejí přes hranice zpátky.

Nejvíce zadržených migrantů je podle Rendlové standardně na jižní Moravě, pak v Ústí nad Labem a následně v Praze. Nejčastěji jde o občany Sýrie, druzí jsou Iráčané a třetí potom Afghánci.