Francie bude tvrdě trestat sexuální obtěžování ve veřejné dopravě

Francie bude tvrdě trestat sexuální obtěžování ve veřejné dopravě Zdroj: Flickr

Francie bude tvrdě trestat sexuální obtěžování ve veřejné dopravě: Hrozí trest 5 let a velké pokuty

Francouzské ženy, veřejnost i vláda už mají dost neustálých stížností na rozšířené sexuální obtěžování, kterého se dopouštějí muži v prostředcích veřejné dopravě. Například v metru či vlavích. Připravují se zákony a předpisy, které mají něco podobného tvrdě trestat – odnětím svobody až na pět let či pokutou do výšky 75 tisíc euro. Informoval o tom web thelocal.fr.


Podle několika průzkumů se s nějakou formou sexuálního obtěžování setkala ve Francii naprostá většina žen, které pravidelně cestují veřejnou dopravou. K těmto přečinům dochází velmi často v přeplněných vagonech metra či příměstských vlacích. Podle zjištění různých organizací se to masově odehrává například při cestách na některá předměstí Paříže, kde žije mnoho přistěhovalců.

Mnohdy se jedná o agresivní skupiny mladých mužů, proti kterým se bojí kdokoli zasáhnout. Proto vláda minulý týden vyzvala ministry, aby připravili různá opatření k zamezení sexuálního obtěžování.

V Nantes budou zkoušet projekt, kdy žena bude moci nouzově tlačítkem sama zastavit noční autobus, pokud dojde k obtěžování. Policie bude moci takový vůz rychle lokalizovat a zasáhnout. Vznikne také tísňové volání s číslem 3117, kde se budou tyto případy hlásit. Speciálním školením projdou i zaměstnanci dopravních podniků.

V Česku také dochází k obtěžování, ale ne v takové míře. V pražské veřejné dopravě ale někdy opilci a bezdomovci také vyhrožují použitím násilí. Bohužel se tak stále častěji stává i přes den.