Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: EPA/Yoan Valat

Alexis Tsipras: Jsem připraven na čestný kompromis

Řecký premiér Alexis Tsipras je přesvědčen, že dohoda eurozóny o pomoci jeho zemi může být uzavřena ještě dnes. Řekl to při příjezdu do budovy, kde od 16:00 SELČ mají jednat předsedové států a vlád zemí platících společnou evropskou měnou. Tsipras ve stručném vystoupení pro novináře poznamenal, že je připraven k "čestnému kompromisu". 

"Dlužíme to evropským národům, které chtějí Evropu jednotnou a nerozdělenou," prohlásil předseda levicové řecké vlády. O budovu vedle od dopoledních hodin jednají ministři financí zemí eurozóny o tom, zda jsou čtvrteční návrhy Tsiprasova kabinetu na balík reforem dostatečným základem pro začátek rozhovorů o třetí finanční pomoci Řecku ze záchranného fondu eurozóny.

Jednání jsou velmi tvrdá, ministrům k jejich uzavření v sobotu nestačilo osm hodin. Podle agentury Reuters, která má k dispozici návrh závěrů ministerské schůzky, jednání s Řeckem o pomoci nebudou moci začít dříve, než vláda v Aténách změní daňový a důchodový systém a dokud neposílí nezávislost statistického úřadu.

Už v sobotu se ukázalo, že mnohé země eurozóny svým řeckým partnerům jejich nynější zájem o reformy nevěří. Důvodem mimo jiné je, že navržený balík se velmi podobá tomu, který přesně před týdnem řečtí občané v referendu jednoznačně odmítli. A pro země jako Německo či Finsko jsou nynější řecké sliby nedostatečné.

Nizozemský premiér Mark Rutte při příchodu poznamenal, že dnes se ukáže, zda se Řeky podaří přesvědčit, aby výměnou za podporu potřebná opatření skutečně provedli.

"Rád bych dodal, že jako stát můžete kroky, které máte za důležité, udělat sám od sebe - bez ohledu na pomoc," řekl při příchodu novinářům.

Summit zemí eurozóny měl původně předcházet jednání vrcholných představitelů všech zemí EU. Tuto schůzku však dnes nakonec předseda jednání unijních zemí Donald Tusk odvolal, aby dal eurozóně více času k jednání.