Sněmovna rozšířila pravomoci zpravodajských služeb

Sněmovna rozšířila pravomoci zpravodajských služeb Zdroj: ČTK

Sněmovna rozšířila pravomoci zpravodajských služeb, novela zákona míří do Senátu

Pravomoci zpravodajských služeb se rozšíří. Prolomí se daňové tajemství a zpravodajci budou moci žádat informace od telekomunikačních operátorů. Zruší se také omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Vládní předlohu dnes schválila Sněmovna. Novela zákona o zpravodajských službách nyní zamíří k posouzení do Senátu. Poslanci odmítli pozměňovací návrh Daniela Korteho (TOP 09 a Starostové), který se týkal vymezení práce Vojenského zpravodajství. 

Daňové tajemství se prolomí tím, že zpravodajská služba bude moci žádat informace ze správy daní od Generálního finančního ředitelství. Ředitelství nebude muset údaje poskytnout, pokud by to ohrozilo účinný výběr daní. Nynější právní úprava umožňuje tok informací jen od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy.

Údaje o klientech budou moci podle novely žádat zpravodajci od telekomunikačních operátorů pro plnění konkrétního úkolu. Byli by tedy schopni zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. Nyní má tajná služba v případě nasazení odposlechu k dispozici obsah hovoru a telefonní číslo volaného.

Ze zákona taky zmizí omezení, které nyní umožňuje zpravodajským službám získávat údaje chráněné bankovním tajemstvím výhradně v případech, které se týkají financování terorismu. Zpravodajské služby budou moci podle předlohy žádat údaje rovněž od spořitelních a úvěrních družstev, tedy kampeliček. Zůstane povinnost mít svolení soudce.

Korte chtěl, aby Vojenské zpravodajství zjišťovalo v zahraničí údaje důležité pro obranu, a ne také pro bezpečnost Česka. Poslanec argumentoval tím, že zpravodajství spadá pod ministerstvo obrany, které nemá podle kompetenčního zákona v bezpečnosti žádnou působnost. Poslanci ale rozhodli v duchu doporučení bezpečnostního výboru, který Korteho návrh nepodpořil.

Novela má podle předkládací zprávy pomoci získávat informace například o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz. Cílem je také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí.