Řecká mizérie, banky možná na chvíli otevřou, lidé ale čekají na důchody

Řecká mizérie, banky možná na chvíli otevřou, lidé ale čekají na důchody Zdroj: ČTK/AP - Petros Giannakouris

Řecká vláda prodlouží uzavření bank

Řecká vláda dnes vydá nový výnos, kterým minimálně o několik dnů prodlouží uzavření bank. Agentuře Reuters to řekly zdroje z bankovního sektoru. Řecké banky jsou mimo provoz od minulého pondělí poté, co jim Evropská centrální banka (ECB) odmítla zvýšit objem nouzového financování. Podle zdrojů agentury AFP budou představitelé ECB o nouzovém financování řeckých bank znovu jednat dnes od 18:00 SELČ.

Řekové mohou nyní vybírat peníze pouze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 Kč). Podle ministra hospodářství Jorgose Statchakise by měl být tento limit zachován do pátku, pokud ECB objem nouzového financování nezmění.

"Bankovní prázdniny budou prodlouženy, a to do pátku nebo do příštího pondělí," uvedl jeden ze zdrojů Reuters. Řecká vláda minulou neděli rozhodla, že všechny řecké banky zůstanou od 29. června do 6. července zavřeny. Později uvedla, že banky se znovu otevřou, jakmile se zemi podaří uzavřít dohodu s mezinárodními věřiteli.

Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci. Atény nyní chtějí se zástupci eurozóny znovu jednat o přísunu peněz a odpisu dluhů, aby odvrátily hrozící bankrot, jejich evropští partneři se ale k úspěchu vyjednávání stavějí spíše skepticky.