Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

V Praze na Bulovce leží muž s podezřením na MERS, dalších 30 lidí je v karanténě

V České republice se objevil druhý případ podezření na koronavirus MERS. Muž z Ostravy byl hospitalizován na infekčním oddělení pražské nemocnice Na Bulovce. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Asi 30 turistů, kteří s ním ve čtvrtek cestovali v autobuse, je umístěno v karanténě na území Moravskoslezského kraje. Výsledky laboratorních testů, které nákazu potvrdí, nebo vyvrátí, budou známy dnes odpoledne.

Pacient se podle ministra vrátil 29. května z týdenního pobytu v Jižní Koreji. Jako průvodce cestovní kanceláře pak vyrazil ve čtvrtek z Brna s autobusem turistů, kteří směřovali do Polska. Po hodině cesty se muži udělalo nevolno, po vyšetření měl teplotu 39 stupňů. Kvůli podezření na nebezpečný virus byl okamžitě převezen na speciální oddělení na Bulovce, která je na podobné případy připravena.

Hygienici současně rozhodli o umístění cestujících z autobusu do karantény.

V červnu se objevil první případ podezření na MERS, tehdy se jednalo o pětadvacetiletého muže, který se rovněž vrátil z Koreje s rýmou a teplotou. Vyšetření následně ukázalo, že není nakažen koronavirem MERS.

Infekce MERS se objevila poprvé v oblasti Blízkého východu v roce 2012, od té doby tam na ni zemřelo na 450 lidí. V Koreji nemoc propukla v květnu, od té doby se virem nakazilo 162 lidí, 20 pacientů zemřelo.

MERS se projevuje jako nachlazení, pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcinace, zatím není známý ani způsob léčby.