Wikileaks

Wikileaks Zdroj: profimedia.cz

Američané podle serveru Wikileaks odposlouchávali německé ministry. Vláda bere informaci vážně

Německá spolková vláda bere nové zprávy serveru Wikileaks o odposlouchávání jejích členů a vedoucích představitelů dalších důležitých institucí americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA) vážně. Podle agentury DPA to dnes řekl mluvčí kabinetu kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. 

Vláda považuje odposlouchávání německých politiků americkou NSA za poškození spolupráce tajných služeb obou států, uvedl mimo jiné mluvčí. Dodal, že šéf úřadu kancléřky Peter Altmaier si kvůli tomu "pozval k rozhovoru" velvyslance Spojených států v Německu Johna Emersona. Dal mu prý jasně najevo, že je nutné dodržovat německé zákony a že jejich porušení bude stíháno.

O tom, že Merkelová bere nové zprávy o odposleších vážně podle DPA svědčí skutečnost, že "rozhovor" Altmaiera s Emersonem by podle neoficiálního sdělení měl být brán jako "předvolání". Předvolání je přitom v diplomacii považováno za ostrý protest vlády.

Německá média ve středu s odvoláním na Wikileaks informovala, že NSA neodposlouchávala jen kancléřku, ale dlouhodobě i další vysoce postavené vládní politiky. Její zájem byl údajně zaměřen i na německou měnovou a obchodní politiku a odposlouchávané rozhovory se zčásti týkaly i řecké dluhové krize.

K cílům agentury patřila ministerstva hospodářství, financí a zemědělství. Dokumenty zveřejněné serverem WikiLeaks údajně obsahují 69 odposlouchávaných telefonních čísel, jejichž sledování se dá prý dohledat až do 90. let. Odposlouchávání německé kancléřky Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera americkou tajnou službou vyšlo najevo poprvé v roce 2013. Aféra tehdy poškodila vztahy mezi Spojenými státy a Německem.