Turismus v Řecku není podle cestovních kanceláří v ohrožení

Turismus v Řecku není podle cestovních kanceláří v ohrožení Zdroj: profimedia.cz

Turismus v Řecku ohrožen? Cestovní kanceláře říkají ne!

Během stále prohlubující se řecké finanční krize se intenzivněji začínají diskutovat i otázky turistů, jichž letos do Řecka přijede podle odhadů přes milion. Britský server BBC radí, že cestou, jak zabránit případným obtížím, je vzít si s sebou hotovost. Bankomaty sice podle všeho vydávají hotovost cizincům do výše jejich denního limitu, situace se však může změnit. 

Podle Asociace českých kanceláří však turistický ruch v Řecku nemusí být krizí nijak značně ovlivněn. „Záleží na obchodních vztazích jednotlivých cestovních kanceláří,“ řekl místopředseda a mluvčí ACK ČR Jan Papež. Doplnil, že většina cestovních kanceláří vychází ze současného stavu s dodatkem, že v případě změny DPH bude smlouva upravena. „To je standardní věc, stejně jako v případě místních poplatků,“ doplnil.

Zaskočené by cestovní kanceláře podle Papeže neměly být ani v případě odchodu Řecka od eura. „S hoteliéry dohadujeme ceny v eurech. Pokud Řecko bude mít nějakou jinou měnu, bude se vše převádět v příslušném kurzu,“ poznamenal Papež.

Na to, že v Řecku obecně jsou špatně dostupné bankomaty pro výběr hotovosti, upozorňuje i Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří. „Na ostrovech Řecka je obecně známa slabá síť bankomatů pro výběr hotovosti. Proto cestovní kanceláře již dlouhodobě upozorňují české turisty v propozicích k odjezdu na zájezd, aby si s sebou vzali dostatek finanční hotovosti, neboť počet bankomatů na ostrovech je nízký a rovněž nemusí být bankomaty vždy v provozu. Turisté by měli mít dostatečnou finanční rezervu na drobné výdaje, zakoupení výletů po okolí, pořízení případných léků a případně lékařské ošetření hrazené předem. Až 80 % českých turistů cestuje do Řecka do hotelu s all-inclusive programem, tudíž výdaje v místě pobytu jsou minimální.”

I některé české bankovní ústavy momentálně chystají omezení. Například UniCredit Bank již svým klientům zaslal následující upozornění: “Vzhledem k tomu, že řecké banky zůstávají do 7.7.2015 zavřeny, vstupuje v platnost následující omezení: Příchozí platby z řeckých bank ve prospěch klientů/bank Evropské unie jsou v současné době na řecké straně zastaveny a nejsou zpracovány kromě plateb se specifickým souhlasem od Řecké národní banky.“ Je zde tak patrná snaha omezit převody z Řecka do dalších států, kde by si Řekové mohli vybírat bez omezení.

Včerejškem skončil záchranný program pro Řecko, na jehož prodloužení se Atény se svými věřiteli nedokázaly ani na poslední chvíli dohodnout. Země, která se rozhodla o podmínkách věřitelů uspořádat v neděli referendum, tak čelí riziku státního bankrotu. Atény mají také do dnešního dne zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku dluhu 1,6 miliardy eur. Už v pondělí ale řecký vládní činitel a německý ministr financí Wolfgang Schäuble vyloučili, že by se tak stalo. Šéfka měnového fondu Christine Lagardeová varovala, že země se tak prakticky ocitne v insolvenci. Zároveň upozornila, že žádný odklad splátky již fond nezajistí. Řecko mělo už 5. června splatit MMF 300 milionů eur, ale aby získalo čas na sjednání dohody s věřiteli, rozhodlo se sloučit všechny červnové splátky vůči fondu do jedné.