Petr Kramný u soudu

Petr Kramný u soudu Zdroj: ČTK

Plány útěku Kramného z Egypta byly pouze žertem, tvrdil svědek u soudu

Krajský soud v Ostravě dnes vyslýchá známého Petra Kramného z práce. Podle obžaloby společně se Stanislavem Škorpíkem plánovali útěk Kramného z Egypta. Zemi, kde zemřela Kramného manželka a dcera, obžalovaný nemohl po tři měsíce opustit. Svědek dnes ale vypověděl, že to vše myslel v žertu. Kvůli Kramnému Škorpík dokonce kontaktoval bývalého šéfa vojenské rozvědky Andora Šándora.

Škorpík ve své dřívější výpovědi uvedl: "Ke konci pobytu říkal, že za každou cenu z Egypta uteče, že se nenechá oběsit," řekl svědek. Dnes nic takového nezmínil. Naopak tvrdil, že v Egyptě Kramný chtěl zůstat. Když mu předchozí slova soudkyně připomněla, řekl, že zapomněl.

Podle dostupných informací jsou ve spise náznaky, že Škorpík s Kramným plánovali útěk z Egypta přes moře a s pomocí cizího pasu. "O útěku jsme mluvili v žertu," řekl. Kramnému také poradil, že falešné razítko se dá vyrobit z vajíčka. "Dělal jsem si legraci. Později mi řekl, že to zkoušel, ale že to nejde," doplnil.

Kvůli Kramnému kontaktoval dokonce bývalého šéfa Vojenské zpravodajské služby Šándora. "Chtěl jsem informace. S Petrem jsem jej spojil telefonicky. Radil mu, aby vše řešil přes konzulát, aby si v Egyptě najal právníka," dodal. Informace, například o posmrtných skvrnách, pro Kramného chtěl zjistit i od svého synovce, který pracuje v Praze u kriminální policie. Ten jej odkázal na internet. Odkazy, které Škorpík získal, pak odeslal Kramnému do Egypta.

Dnes se znovu objevila informace, že si Kramný nechával platit za spolupráci s médii. Peníze si obžalovaný nechával posílat na účet Škorpíka. "Byl rád, když mu zaplatili. Peníze chtěl na náhrobek. I proto se nechal vyfotit u hrobu," řekl Škorpík. Údajně dostal 50.000 korun za rozhovor. Fotografie do médií posílal i Škorpík sám. "Řekl mi, ať to tam pošlu, ať z toho taky něco mám," dodal. Vyfotil a poslal snímky aut, které vandalové poškodili Kramnému a jeho švagrovi.