Předávání dárku mezi dánskými premiéry

Předávání dárku mezi dánskými premiéry Zdroj: Reuters/Keld Navntoft/Scanpix Denmark

Dočkáme se toho někdy u nás? Dánští premiéři si předávají úřad s úsměvem, dárky a chválí soupeře

Politika je někdy ostrý boj a pro tvrdá slova nejdou představitelé stran nikdy daleko. Proto v Česku při změně kabinetu většinou slyšíme slova, která dehonestují předchozí vládu, a málokdy nová garnitura přizná, že někdo něco dělal i dobře. V Dánsku mají jinou politickou kulturu a přebírání premiérské funkce je tradičně spojeno i s předáváním dárků, úsměvy a soupeř se dokonce veřejně pochválí.

V pondělí například přebíral Lars Løkke Rasmussen premiérskou funkci od Helle Thorning-Schmidt, kterou porazil v nedávných volbách. A co se u toho odehrálo a co zaznělo, je bohužel v České republice zatím nepředstavitelné. Alespoň většinou je slyšet něco úplně jiného. Tak to popsal web thelocal.dk.

Předně dánští předsedové vlád si předávají drobné dárky. Rasmussen dostal od Thorning-Schmidt evropský deštník, hrníček a další drobnosti. Expremiérka zase kromě jiného obdržela lístky na koncert pro celou svoji rodinu.

Důležitější bylo ale spíše to, co u toho Rasmussen svoji předchůdkyni řekl. Například:

„Dělala jste svoji práci opravdu dobře.“

„Mnoho lidí ani nechápe, že můžeme tak dobře spolupracovat. Politika je často boj z blízka a používáme tvrdé argumenty, ale také dokážeme spolupracovat a společně jsme proto často dosáhli dobrých výsledků.“

„Byl jsem ohromen a mám obrovský respekt k tomu, jak jste zvládla funkci premiérky a péči o rodinu. Pro mě jste dokonalá matka, která chrání své děti.“

A co uslyšíme příště u nás?