Nizozemský Utrecht vyzkouší, jak funguje univerzální základní příjem. Dostanete peníze i bez práce

Nizozemský Utrecht vyzkouší, jak funguje univerzální základní příjem. Dostanete peníze i bez práce Zdroj: Profimedia.cz

Nizozemský Utrecht vyzkouší, jak funguje univerzální základní příjem. Dostanete peníze i bez práce

Myšlenka univerzálního základního příjmu je poměrně jednoduchá – každý, nehledě na to, jestli pracuje nebo ne, dostane určité životní minimum tak, aby přežil i bez práce. Rozhodli se to vyzkoušet v nizozemském Utrechtu. Informoval o tom web truthdig.com

S tímto minimem může každý naložit, jak chce. Může se válet doma nebo jít do práce a vydělat tak víc. Idea spočívá v tom, že se tak výrazně zjednoduší systém dávek a lidé s časem, který by strávili v práci, naloží lépe a produktivněji, než kdyby do zaměstnání chodili. I když pro nás to zní dost neuvěřitelně.

Lidem, kteří nyní pobírají jakoukoliv formu dávek, dá město Utrecht určitý obnos peněz a nechá na nich, co s těmito financemi udělají. Aby experiment měl nějaký smysl, rozdělí radní občany, kteří pobírají dávky, na tři skupiny: Jedna bude pobírat peníze bez dozoru, druhá s dozorem a třetí pojede podle stávajících pravidel. Pak se vše vyhodnotí.

Nutno podotknout, že Utrecht dá příjem pouze lidem, co pobírají dávky a ne všem, jak zní originální teze univerzálního základního příjmu.