Obnovená stezka Jáchymovské peklo připomíná historii komunistických lágrů

Obnovená stezka Jáchymovské peklo připomíná historii komunistických lágrů Zdroj: ČTK

Obnovená stezka Jáchymovské peklo připomíná historii komunistických lágrů

Spolek Političtívězni.cz v sobotu Jáchymově slavnostně otevřel obnovenou naučnou stezku Jáchymovské peklo, která vede po stopách někdejších komunistických lágrů.

Jáchymovskou historii uranových dolů bude nově připomínat 12 informačních tabulí na osm a půl kilometru dlouhé stezce. Doplňující informace si její návštěvníci mohou přečíst i na internetu prostřednictvím QR kódů. Agentuře ČTK to řekl předseda spolku Političtí vězni.cz Tomáš Bouška.

"Původní stezka vznikla v roce 1996 ve spolupráci spolku Barbora, Konfederace politických vězňů a Klubu českých turistů. Od té doby v lesích nad Jáchymovem tak trochu chátrala - svou daň si na ní vybrala jak příroda, tak i vandalové. Dumali jsme, jak představit atraktivnější a trvanlivější alternativu, a tu jsme našli ve virtuálním prostředí právě na webu. Je nám jasné, že i kdybychom představili sebelepší design, může se stát, že informační tabule někdo ukradne nebo rozbije. Proto návštěvníci mohou využít své chytré telefony nebo tablety a k informacím se dostat přes QR kódy," vysvětlil Bouška.

Stezka začíná u kostela svatého Jáchyma a vede převážně kopcovitým terénem kolem Jáchymova. Některá stanoviště jsou dobře přístupná i autem, mohou je tedy navštívit i rodiny s dětmi, senioři nebo zdravotně postižení. "Konkrétně se jedná o tábor Svornost, tábor Nikolaj, důl Eduard a tábory Rovnost," řekl Bouška. Kromě historie lágrů se stezka věnuje také místní přírodě, těžbě stříbra a ražbě tolarů.

Na webu návštěvníci mohou najít i videa nebo autentické výpovědi pamětníků. K udržování stezky se zavázalo město Jáchymov. Obnova trvala zhruba osm měsíců a stála 220 tisíc korun, peníze se spolku podařilo získat z veřejné sbírky a sponzorských darů. Na obnově stezky pracovali převážně dobrovolníci, obsah informačních tabulí ale korigovali i historici a další odborníci.

Bouška do budoucna nevyloučil ani rozšíření stezky. "V dalších letech bychom chtěli přidat čtyři další zastavení: na Bratrství, na táboře Barbora, na Mariánské a na Věži smrti. Leží mimo jádro současně stezky, ale do historie jáchymovských uranových dolů nepochybně patří," uvedl.

Slavnostní otevření stezky badatelský spolek Političtí vězni.cz úmyslně naplánoval na sobotní 65. výročí popravy Milady Horákové.