Islámský stát

Islámský stát Zdroj: ČTK

Islámský stát se přihlásil k teroristickým útokům v Tunisku

K odpovědnosti za páteční teroristický útok v tuniském letovisku Súsa se dnes přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS). Tuniské úřady identifikovaly prvních deset obětí, je mezi nimi osm Britů, Belgičanka a Němec. Britové tvoří údajně většinu z 38 obětí, které útočník zabil. Třicátou devátou obětí je sám atentátník, kterého zastřelila policie. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi mrtvými byli Češi. Vyšetřování pátečních teroristických útoků pokračovalo dnes mezitím i ve Francii a v Kuvajtu. Česko kvůli atentátům zvýšilo bezpečnostní opatření.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky po pátečních teroristických útocích zesílilo Česko bezpečnostní kontroly na některých místech. Ministr vnitra Milan Chovanec upřesnil, že opatření se týkají ambasád, pražského letiště a pracovišť americké firmy napadené ve Francii. Informaci o hrozbě útoku v ČR ale ministr nemá.

Tunisko v reakci na atentát uzavře během týdne kolem 80 mešit, které podle premiéra Sída podněcují k násilí a podporují terorismus. Úřady začnou kontrolovat i strany a další skupiny, které údajně nedodržují ústavu země. Kvůli zvýšení ochrany turistů i místních povolá tuniská armáda do aktivní služby záložníky, které rozmístí po celé zemi.

Zdravotníkům se zatím podařilo identifikovat jen deset obětí, které pocházejí z Británie, Belgie a Německa. Dublin potvrdil jednu irskou oběť. Podle dřívějších vyjádření jsou mezi mrtvými pravděpodobně také Francouzi, ale i Tunisané, přestože se podle očitého svědka útočník soustředil na zabíjení turistů.

Britský premiér David Cameron dnes před zasedáním krizového štábu Cobra naznačil, že britských obětí bude mezi mrtvými mnohem více než dosud potvrzených osm. Spojené království už v souvislosti s pátečními atentáty zvýšilo bezpečnostní opatření, především na velkých veřejných akcích.

Tisíce svých klientů dnes začaly z Tuniska evakuovat cestovní kanceláře z celé Evropy. Například skandinávské cestovní kanceláře ruší zájezdy naplánované na celou sezónu. Češi podle cestovních kanceláří vesměs zájem o předčasný návrat do vlasti nemají. Z více než 3000 se jich chce do vlasti dříve vrátit prý asi jen třicítka. Slovensko se rozhodlo pro asi 160 zájemců o návrat vyslat vládní speciál.

Atentátníka, který střílel na pláži a později kolem bazénu hotelu Riu Imperial Marhaba, se policii podařilo zabít na místě útoku. Podle prvotních závěrů vyšetřování pocházel z provincie Siljána a narodil se v roce 1992. Policie o něm prý neměla dosud žádné záznamy. Už nyní však ví, že nikdy nevycestoval z Tuniska do zahraničí.

Vyšetřování pátečního atentátu na šíitskou mešitu v hlavním městě, který si vyžádal přinejmenším 27 obětí a přes 200 zraněných, mezitím pokračovalo také v Kuvajtu. Policie tu při celostátním zátahu zadržela nejméně 18 podezřelých. Obětem se ještě dnes dostane státního pohřbu.

Ve Francii propustili jednoho ze čtyř podezřelých zadržených v souvislosti s pátečním atentátem u francouzského města Lyon. Hlavní podezřelý Yassine Salhi zůstává ve vazbě, s policí prý ale nekomunikuje. Motiv akce, během níž Salhi zaútočil na sklad americké společnosti na výrobu technických a průmyslových plynů Air Products, tak nadále zůstává nejasný. Na místě útoku se našla odříznutá lidská hlava, která patřila Salhiho zaměstnavateli, a islámské nápisy. Někteří analytici vyjádřili pochybnosti, zda lze incident kvalifikovat jako teroristický čin; šlo podle nich možná o kriminální akt osobní msty.