Kobani

Kobani Zdroj: EPA

Radikálové z Islámského státu v Sýrii znovu bojují v pohraničním městě Kobani

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) v noci na dnešek zahájili útoky na syrskou armádu a kurdské milice na několika místech na severu Sýrie. V kurdské provinci Hasaká začali podle médií vyhánět civilisty z okresu Našva a snaží se znovu se dostat do pohraničního města Kobani.

Bojovníci IS podle agentury Reuters zaútočili na vojáky také poblíž jihosyrského města Dará. Agentura AFP tvrdí, že v této oblasti bojují radikálové napojení na Al-Káidu, tedy lidé z fronty An-Nusra a skupiny Ahrár aš-Šám, a že proti vojsku a jeho spojencům nasadili minomety a těžkou artilerii.

Boje jsou hlášeny také ze severosyrského města Kobani, které leží v provincii Halab a několik měsíců je ovládal IS, dokud jej Kurdové s pomocí mezinárodní letecké koalice neporazili. Islámský stát se do Kobani vrací, stejně jako se nechce vzdát ztracených lokalit v Hasace, neboť si musí zachovat životně důležité trasy vedoucí do Turecka. Syrská televize uvedla, že bojovníci IS přišli do Kobani z Turecka.

V Kobani v noci bojovníci IS nasadili sebevražedného atentátníka, který odpálil bombu u hranice a zabil pět lidí. Následovala přestřelka a místní zdravotníci hlásí, že v bojích padlo 12 lidí. Dalších 70 jich bylo zraněno.

V bojích o město Hasaká padlo od středy 20 členů IS a asi tři desítky obránců. Podle médií se stále bojuje. Město, které je střediskem stejnojmenné provincie, ovládají částečně Kurdové a částeční vládní síly.

Syrský konflikt si od jara 2011 vyžádal na 230.000 obětí. Ze Sýrie uprchlo více než tři miliony Syřanů a skoro osm milionů je jich na útěku z domovů ve vlastní zemi.