Česká republika

Česká republika Zdroj: kotomiti

Nejbezpečnější zemí světa je Island, Česko se dostalo na krásné 10. místo

Nezávislý Institute for Economics and Peace Global, který má sídlo v australském Sydney, sestavuje od roku 2007 takzvaný Global Peace Index, tedy pořadí zemí podle toho, jak je v nich bezpečno. Stalo se tak i letos a výsledek je pro Českou republiku nesmírně lichotivý a pozitivní. Ocitli jsme se dokonce na 10. místě mezi 162 hodnocenými zeměmi.

První (poměrně tradičně, ale kdo v této zemi byl, ví, že je to pravda) je Island. Následují Dánsko, Rakousko, Nový Zéland, Švýcarsko, Finsko, Kanada, Japonsko, Austrálie a Česko. Pokud bychom brali pouze Evropu, tak Česká republika je dokonce na krásném šestém místě.

Podle Institutu se v 81 zemích loni bezpečnostní situace zlepšila, v druhé polovině naopak zhoršila.

Německo je šestnácté, Velká Británie devětatřicátá a USA až na 94. místě.

Jeden z největších propadů, jak se dalo očekávat, zaznamenala válkou postižená Ukrajina, která spadla na 150. místo žebříčku. Za ní je trvale neklidná Nigérie a pak dokonce Rusko, které následuje Severní Korea. Pro ruského prezidenta Vladimira Putina, který se vychloubá, jak je jeho země klidná a spokojená, je to hodně nelichotivé vysvědčení.

Poslední dvě příčky obsadily zcela rozvrácený Irák a Sýrie. V posledně jmenované zemi je prý situace jednoznačně nejhorší na celém světě.