Ladislav Šincl

Ladislav Šincl Zdroj: ČTK

Poslanec Šincl obvinil Babiše, že podlehl majiteli hazardní lobby

Poslanec sociální demokracie Ladislav Šincl už několik dní urputně bojuje s ministrem financí Andrejem Babišem, který si na něj přinesl do parlamentu „složku“. Šincl tvrdí, že Babiš je ve střetu zájmů a vicepremiér zase hovoří o tom, že politik ČSSD je korupčník. Dnes Šincl na webu své strany zveřejnil ostrý text, který se jmenuje „Kterak hazardní lobby za Babišem přišla“ a tvrdí v něm, že ministr podlehl hazardní lobby. Text přinášíme v plném znění:

„Vždy jsem se ve své politické práci opíral o tvrdá fakta, nikoliv o účelově konstruované smyšlenky. Proto mi dovolte vrátit do reality to, co Andrej Babiš uvedl v komentáři V kauze Šincl zmizel zdravý rozum (Právo 22. 6.) a rozhovoru Firmu neprodán, v politice zůstávám (Právo 20. 6.).

Předně musím zásadně odmítnout, že jsem v debatě o loterijním zákonu používal argumenty z podkladů, které připravily loterijní společnosti. Jen jsem předkládal výsledky posouzení, zda je pozměňovací návrh poslance Matěje Fichtnera (ANO) v souladu s evropským právem.

Díky jednotnému stanovisku pěti státních institucí (včetně ministerstva financí) vyšlo najevo, že ne. Proto musel být tento bod přerušen do doby, až se k němu vyjádří Evropská komise. Nic víc, nic míň.

Křik pana Babiše, že jsem při projednávání zákona o loteriích byl „zlobbován“, ukazuje, že jsem zahrál na velmi citlivou strunu. Ministr totiž nezvládá připravit nový, kvalitní zákon o hazardních hrách, jak dostal hned po nástupu do funkce za úkol od pana premiéra.

Nejenže jeho resort není schopen dodržet plán (novela zákona měla být projednána už loni na jaře), ale chce prosadit také nižší zdanění, než původně avizoval (například hernám místo ve výši 35 procent jen 25 procent).

Také víme, proč zřejmě začne platit zákon až v roce 2017, nikoliv už v roce 2016. Rozhodnutí vzniklo na základě schůzky Andreje Babiše a českého senátora s monackým občanstvím, který je zároveň majitelem jedné z největších tuzemských loterijních společností. Ivo Valenta měl jistě silné argumenty, aby ministra přesvědčil, že stojí za to počkat. Ono vyčkávání je nicméně zvláštní, když kvůli šedé hazardní zóně stát přichází na daních o tři milióny korun každý den.

Nakonec budeme snad i rádi, když nový loterní zákon začne platit „už“ od roku 2017. Ministrovo nicnedělání jen eskaluje skutečný problém, a tím je nijak kontrolované působení nelegálních a černých heren na internetu. Na závěr se jen zmínkou vrátím ke kořenu celého sporu. Jsem nadále přesvědčen, že můj návrh na změny v zákonu o pojišťovnictví pomáhá především spotřebitelům, nikoliv pojišťovnám, jak píše pan Babiš.

Zavádí totiž regulace odměn pro zprostředkovatele životních pojistek. Chci, aby od makléřů, kteří často zneužívají současné mezery v legislativě, byly přesunuty na čtyři miliardy korun ročně k lidem. Z těchto peněz pojišťovny nedostanou ani korunu.

Je mi jasné, že pokud bude můj návrh přijat, přijdou někteří makléři o možnost přetáčet smlouvy na životní pojištění jako na běžícím páse. U velkých firem s mnoha zaměstnanci a širokým spektrem podnikání půjde o dost podstatný balík. Není i toto důvod až hysterického hněvu pana ministra?“