Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Jan Šibík

Francouzští muslimové vyzývají k přeměně opuštěných katolických kostelů na mešity

Dalil Boubakeur, jeden z předních francouzských muslimských představitelů, vyzval veřejně k přeměně opuštěných katolických kostelů na mešity. Podle jeho prohlášení potřebuje rostoucí komunita místních muslimů větší množství nových mešit a právě nevyužívané kostely by byly pro tuto přeměnu ideální.

Boubakeur je rektorem Velké mešity v Paříži a členem jedné z největších muslimských organizací ve Francii – Francouzské rady muslimského kultu. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1 prohlásil, že je přestavba nevyužívaných katolických kostelů na mešity delikátní záležitostí. Zároveň se však domnívá, že by to bylo možné. Jako argument mu slouží případ již transformované katolické svatyně v lokalitě Clermont-Ferrand, která byla v roce 2012 přebudována na mešitu.

Požadavkům Boubakeura na nové mešity, které by vznikly přeměnou z kostelů, se dostalo paradoxně podpory i od mluvčího francouzské katolické biskupské konference Oliviera Ribadeau-Dumase, který je označil za legitimní.

Boubakeur v rozhovoru upozornil, že již dnes je ve Francii kolem 2500 mešit a dalších 300 je ve výstavbě, což je však pro potřeby muslimů prý stále velice málo. Podle jeho názoru žije ve Francii přibližně dnes 5 milionů muslimů.

Na nedávném setkání muslimských představitelů v Paříži organizovaném francouzskou vládou prohlásil premiér Manuel Valls, že muslimové jsou druhou nejpočetnější náboženskou komunitou v zemi a islám ve Francii zůstane. Mezitím pokračuje emigrace Židů z Francie, protože se obávají rostoucího antisemitismu.

Autor je publicista.