Turisté Praha

Turisté Praha Zdroj: Profimedia

Do Česka jezdí stále více Číňanů a Korejců, dramaticky ubylo Rusů

Přestože někteří politici, kteří nepodporují protiruské sankce, varovali, že úbytek turistů z Ruska bude mít nepříznivý vliv na cestovní ruch u nás, čísla to nepotvrzují. Příjmy České republiky z příjezdového cestovního ruchu dosáhly za první čtvrtletí letošního roku 32,1 miliardy korun, což je o 3 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Výsledky zveřejnila Česká národní banka.

Za růstem stál vyšší počet příjezdů zahraničních turistů, kterých se u nás ubytovalo celkem 1,5 milionu, což představuje meziroční nárůst o 7,1 procenta. Z evropských zemí jezdí především Italové, Němci, Poláci, Rakušané, Slováci a Britové. Ze vzdálených zemí pak Číňané, Jihokorejci a Američané. Výrazný pokles naopak zaznamenaly statistiky u turistů z Ruska a Ukrajiny.

„Do vývoje situace se nadále promítala komplikovaná politická situace mezi Ruskem a EU, ale i výrazné oživení na blízkých evropských trzích a rostoucí poptávka čínských a korejských turistů,“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Rostoucí zájem Číňanů a Korejců zaznamenali i obchodníci. Během prvního čtvrtletí vzrostly nákupy čínských turistů na dvojnásobek oproti prvnímu čtvrtletí 2014, nákupy návštěvníků z Jižní Koreje zaznamenaly nárůst až o 160 procent.

Jenže do turistiky se mohou promítnout i současná bezpečností rizika. Jednak pokračující napětí ve vztazích s Rusku a také nekontrolovatelná migrace do Evropy. „Pokud se jižní státy Evropské unie nedokážou vypořádat s problémem imigrantů, může to v určitém horizontu ohrozit i jejich pozici na trhu cestovního ruchu. Česká republika má naopak pořád pověst bezpečné destinace a mohla by tedy pro některé skupiny turistů představovat destinaci druhé volby,“ říká Palatková.