Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos

Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos Zdroj: ČTK

Na řeckém ostrově Lesbos demonstrují imigranti z Iráku a Sýrie

Stovky blízkovýchodních uprchlíků včetně žen a dětí se dnes vzbouřily na řeckém ostrově Lesbos, kde migranti hledají záchranu před násilím panujícím v Sýrii a Iráku. Demonstranti žádali lepší životní podmínky, urychlené vyřizování azylové registrace a zajištění osobní bezpečnosti.

Bezprostřední příčinou nepokojů byl incident Syřanů a Iráčanů s afghánskými imigranty v jednom z uprchlických táborů. Proti násilnostem zakročila řecká policie, která začala bez rozlišení všechny přistěhovalce bít. Tři lidé byli podle řeckých lékařů ošetřeni v nemocnici.

Na protest proti policejnímu násilí několik set lidí pochodovalo do města Mytilini, které je na ostrově Lesbos hlavním přístavem. Životní podmínky jsou podle syrských a iráckých demonstrantů neúnosné, v táborech není zavedena elektřina a chybí základní hygienické vybavení. "Není to tábor, je to neštěstí," stěžoval si jeden z nich.

Do Řecka letos už dorazilo na 50.000 uprchlíků, zatímco ve stejné době loni jich bylo 6500. Ostrov Lesbos ležící nedaleko turecké pevniny je častou vstupní branou, podle OSN až polovina uprchlíků cestuje do Řecka právě tudy.