Scientologie

Scientologie Zdroj: Profimedia

Přiznání, jeden z nejúspěšnějších dokumentů o scientologii, odhalil tajemství této církve

Dokument stanice HBO “Going Clear” (Přiznání) přilákal při své březnové premiéře k televizím 1,7 milionů diváků a stal se tak nejúspěšnějším dokumentem této stanice v posledních 9 letech. Celkem ale už film vidělo kolem 6 milionů lidí. Pokud se na něj chcete podívat v Česku, budete muset zatím použít neoficiální cestu. A co dokument odhalil o scientologické církvi, jejímž nejslavnějším členem je herec Tom Cruise?

Zde je dokument shrnutý do několika čísel, jak je pospal web businessinsider.com.

Majetek až 100 miliard dolarů?

Majetek scientologické církve je obrovský. Novinář Tony Ortega náhlédl do účetnictví tří ze zhruba třiceti organizací spjatých s církví, jejichž hodnota byla až 1,5 miliardy dolarů. To znamená, že celkový majetek církve může přesahovat i 100 miliard dolarů. Kolik toho církev ve skutečnosti vlastní, nelze oficiálně zjistit, protože církve v USA nemusí podávat daňové přiznání.

Na daních chyběla miliarda

V brzkých 90. letech ještě scientologové neměli status církve. Proto po nich šel daňový úřad, který chtěl miliardu dolarů za roky neplacení daní. To odstartovalo válku mezi daňovým úřadem a scientology. Na stát podali až 2 400 žalob.

2400 žalob na stát

Při válce se státem na něj scientologové podali až 2400 žalob. Zažalovali jak finanční úřady, tak i jeho jednotlivé zaměstnance. Scientologové bojovali jako o život, protože církev neměla tehdy dostatek peněz na zpětné zaplacení daní. Nakonec jim americké úřady přiznali statut církve, čímž se zrušila jejich daňová povinnost.

2209 Thetanů na každém člověku

Podle scientologů je Thetan neviditelná mimozemská entita, která se k vám přicucne a působí ve vašem životě problémy. Na každém člověku je prý je „nalepeno“ až 2209 Thetanů, které církev za tučnou sumu pomůže odstranit. Pokud chcete být úplně čistí, připravte si 10 milionů korun. No…

40 centů za hodinu

Pokud je ale vaším hlavním zaměstnavatelem scientologická církev, připravte se na nelidské podmínky a směšnou mzdu. Pracovat pro tuto církev hraničí s otroctvím. Za hodinu práce dostáváte v přepočtu jen něco vice než 10 korun. Bývalí zaměstnanci si stěžují na kruté tresty za male prohřešky a téměř žádný volný čas. Za 30 hodin práce dostávali v průměru jen 3 hodiny volna.