Speciál Reflexu České Rakousko

Speciál Reflexu České Rakousko Zdroj: Jan Ignác Říha

Speciál Reflexu: Utajená láska Čechů a Rakušanů

Na první povrchní pohled je vše mnohým jasné: Češi a Rakušané mají k sobě hodně daleko, vždyť si ani nerozumíme. Při hlubším zkoumání ale poznáte, že málokteré dva národy mají naopak k sobě tak blízko. Dějiny rozhodly za nás.

Byla to především několik staletí dlouhá historie prožitá ve společném státě. Podobný (poněkud maloměstský) vztah k úspěšným, k těm co vládnou, k sousedům, k vysokoškolským titulům, ale i jídla, která máme oba rádi. To vše nás s Rakouskem spojuje. Jen ten jazyk se nepodařilo Stvořiteli sladit.

O vztazích Čechů a Rakušané, o tom, kam k našim jižním sousedům můžete vyrazit na skvělou dovolenou, i o tom, co mají společného například Karel Gott a legendární rakouský zpěvák Udo Jürgens, či famózní režisér Miloš Forman a svalovec Arnold Schwarzeneggerse. se dozvíte v novém speciálu Reflexu, který se jmenuje „České Rakousko … a Rakousko pro Čechy“.

Například nejznámější Čechorakušan, nebo-li Rakušanočech, exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, se domnívá, že se vlastně svým způsobem jedná v případě našich dvou zemí o „jeden národ, který ale hovoří dvěma rozdílnými jazyky“. Důvody? Život v jednom státě a zejména obrovská migrace Čechů, kteří kdysi odjeli za prací či studiem do Vídně. V případě žádné jiné sousední země (Německo, Polsko, Slovensko) se tolik lidé neodstěhovalo a nezůstalo tam. Muselo to logicky zanechat následky v tom dobré, i v tom, čím se chlubit nemůžeme.

Proto ne všechno mezi Čechy a Rakušany klapalo. Jak kdysi napsal spisovatel Milan Kundera - „dějiny jsou nepřetržitým řetězem svinstev“. Jak ale dodává Schwarzenberg  - „rány z minulosti se zahojí a zmizí. Rozdíly se budou zmenšovat“.

Tak snad…

Speciál Reflexu o Češích a Rakušanech je právě v prodeji.

Speciál Reflexu České RakouskoSpeciál Reflexu České Rakousko|Reflex