Garri Kasparov

Garri Kasparov Zdroj: Profimedia.cz

Fenomenální šachista Kasparov tvrdí, že Zeman byl zvolen prezidentem za ruské peníze

Vladimir Putin je diktátor, přepisuje dějiny a využívá neschopnost Západu. A vůbec nechápu Čechy, kteří považují anexi Krymu za normální. Tak ostrá slova volí Garri Kasparov (52). Před lety se tento fenomenální šachový virtuos rozhodl pro politickou partii, ve které ale jasně prohrál. Chtěl změnit Rusko, jenže Kreml mu dal mat. Nejdříve ho na pár dnů poslal do vězení a pak ho přinutil k emigraci. Kasparov dnes žije v New Yorku a o návratu do Ruska z bezpečnostních důvodů neuvažuje. Píše knihy, přednáší, propaguje šachy v Africe i Asii a poskytl také rozhovor Reflexu.

Žijeme v době studené války?

Systém, jenž dnes stojí proti svobodnému světu, se neopírá o žádnou ideologii ani náboženství. Je potřeba si uvědomit, že Putin, Islámský stát, al-Ká’ida, severokorejští diktátoři, ti všichni jednoduše potřebují jakýkoliv konflikt. Jedině ten totiž potvrzuje jejich existenci. Nenabízí ideologii, která by byla přitažlivá pro ostatní. Například ruský způsob vidění světa má velmi omezené množství spotřebitelů. Maximálně tak některé státy bývalého Sovětského svazu. Takže za hranicemi Severní Koreje, Venezuely nebo právě Ruska jsou takové režimy, způsoby vládnutí jen minimálně přitažlivé. V tom je ten zásadní rozdíl mezi studenou válkou kdysi a situací dnes. Sovětský svaz a komunismus byly přece přitažlivé pro mnoho států po celém světě. Dnes to však neplatí.

Ale byla to v mnoha případech vynucená obliba. Jako třeba v Československu…

Samozřejmě že u vás, v Polsku, Maďarsku držela sovětská státní moc hlavní nitky, vše kontrolovala. Ale mezi československými soudruhy byli upřímní nadšenci pro sovětský systém, jemuž bezmezně věřili. Tehdy byli silní komunisté například i ve Francii, v Itálii. Jenže dnešní Putinova ideologie je přitažlivá jen pro ty, kteří z ní mají prospěch, jimž ruský režim platí. Putin nemá žádnou ideologickou koncepci, která by mohla pobláznit lidi za hranicemi Ruska.

Vladimir Putin nabízí jen ideologii moci, peněz?

Nepochybně. Putinovo vedení je v tom velmi čitelné. Pokud to budeme například srovnávat s diktaturami minulosti, tak se už dávno odlišuje například od sy­stému vládnutí Stalina nebo Hitlera. Pokud někdo četl Mein Kampf, tak okamžitě pochopil, co Hitler představuje, jaké vidění světa, zvrácené hodnoty nabízí. Kdo četl o bolševicích, bylo mu hned jasné, k čemu zase povede jejich způsob vládnutí. Putin se však chová jinak. V roce 2000 sice obnovil sovětskou hymnu, takže všem bylo hned jasné, jaké jsou jeho sympatie. Ale pak už nedělal žádné výrazné symbolické kroky. Patnáct let jeho vládnutí, to je maximální využívání nástrojů, jež garantují jeho setrvání u moci. A jeho směřování k diktatuře, k vnější expanzi je historicky dané. To je jeho cíl. Vždy jsem na to upozorňoval. To je totiž logika, jakou má v sobě zakódovanou každý diktátor. Maximálně přitvrdí situaci doma a pak se ohlíží, co by si vzal za hranicemi. Třeba za hranicemi Ruska.

Putinův hlavní cíl je, aby se svět bál Ruska?

Aby se svět bál Ruska a Putina nechal na pokoji. Stalin měl plán, aby se jeho komunistická ideologie rozprostřela po celém světě. Pro Putina znamená jeho zahraniční agresívní politika, anexe Krymu, snahu o posílení vlastní pozice v Rusku samotném. Potřebuje vytvořit další mýtus, jenž mu v očích ruských občanů zvedne plusové body. A samozřejmě že potřebuje, aby se ho západní politici obávali a vlastně mu dovolili dělat si, co chce. Prošla mu Gruzie, teď Krym, východní Ukrajina. A nic se neděje. To mu dává neuvěřitelnou sílu.

Západ Putina podceňuje?

To bych neřekl. Spíš ho Západ velmi dlouho nechápal. On totiž všechny západní politiky velmi dobře a takticky zmátl. Naletěli mu na řeči o demokratizaci Ruska a podobně. Dnes ho západní politici spíše přeceňují. Panicky se ho bojí, protože Evropa není na větší konflikt připravena. A navíc je potřeba si uvědomit, že značná spousta lidí v Evropě by měla a má z Putinova režimu prospěch. Jen se podívejte, kolik evropských politiků, premiérů, prezidentů má zájem na tom, aby Putinovo vládnutí pokračovalo.

Proč? To je čistý pragmatismus?

Například ultrapravicové síly v Evropě v něm vidí jediného silného vůdce, který může narušit systém společné Evropské unie. A Putin je za to velmi štědře platí. Francouzská, řecká ultrapravice se netají tím, že dostává z Ruska slušnou finanční pomoc. Nebo si vezměte vašeho prezidenta Miloše Zemana. Přece peníze firmy Lukoil napomohly, že se stal prezidentem. Putin má velmi dobře vypracovaný systém, jak získat příznivce v Rusku i v zahraničí. On je vlastně skvělý lobbista. A svět se dnes nechce smířit s myšlenkou, že Putin představuje opravdu reálnou hrozbu nejenom pro Rusko, Ukrajinu, ale také pro celý světový pořádek.

Celý rozhovor s Garri Kasparovem si přečtěte v novém vydání Reflexu, který vychází ve čtvrtek 11. června 2015.

Reflex 24Reflex 24|Reflex