Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Vláda rozhodla podle Orwella: Úředníci budou mít více volna než běžní zaměstnanci

Slavný anglický spisovatel George Orwell kdysi ve své Farmě zvířat napsal, že „všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější“. A jak se zdá, platí to i pro lidi v Česku. Státní úředníci budou mít totiž více volna než běžní zaměstnanci.

Do práce nebudou muset například při promocích svých dětí či vnoučat, tátové také dostanou dva dny volna po narození dítěte. Rozhodla o tom včera vláda přijetím příslušného nařízení vlády, informovalo ČTK tiskové oddělení úřadu vlády.

Ministerstvo vnitra rozšíření volna zdůvodnilo v návrhu tím, že se "jeví jako vhodné a souladné se současnými společenskými trendy".

Státní zaměstnanci díky nařízení vlády získají nárok na více volna než přísluší ostatním zaměstnancům podle zákoníku práce. Do práce státní zaměstnanci zařazení pod služební zákon nebudou muset například v případě zásadních životních událostí dítěte, sourozence nebo vnoučete. Volno dostanou třeba na jejich svatbu nebo při doprovázení dítěte při jeho prvním školním dni. Z práce budou omluveni i při uzavírání registrovaného partnerství, při promoci své nebo svých sourozenců, dětí a vnoučat. Vzít den volna si budou moci vzít také kvůli zařízení důležitých osobních nebo rodinných záležitostí.