Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: ČTK

Zaorálek napadl Izrael za výstavbu osad, prý tím torpéduje mírový proces

Včera navštívil český šéf diplomacie Lubomír Zaorálek Pásmo Gazy, které ovládá teroristická organizace Hamas a dnes řekl, že Izrael torpéduje blízkovýchodní mírový proces výstavbou židovských osad na palestinském území. Před dnešním jednáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem to řekl ČTK a Českému rozhlasu.

Praha je podle Zaorálka připravena hostit izraelsko-palestinské mírové rozhovory, prohlásil na bezpečnostní konferenci v Izraeli. Obě strany dlouholetého konfliktu by podle něj měly pro jeho vyřešení dělat více.

"Na izraelské straně musí být součástí těchto gest především zastavení výstavby osad, proti níž se jasně stavíme a která je vůbec největší překážkou vyhlídkám na životaschopný palestinský stát," nechal se slyšet v neděli šéf české diplomacie na konferenci v izraelském městě Herzlija.

Pokud zůstane řešení konfliktu v nedohledu, obává se Zaorálek, že Izrael bude nadále ztrácet sympatie a podporu velké části mezinárodní komunity. "Obávám se, že léta, která přijdou, mohou být skutečně složitá," poznamenal ve svém anglickém projevu. Už v současné době podle něj v Evropské unii převládá názor, že právě Izrael je zodpovědný za to, že se nedochází k žádnému pokroku.

Palestinská strana se podle českého ministra musí jasně postavit proti násilnostem vůči Izraelcům. "Vozidlo, které najede do civilistů čekajících na tramvaj je prostě terorismus, nikoliv dopravní nehoda," prohlásil Zaorálek. Zároveň podle něj Palestinci musí vyřešit rozdělení svého politického vedení na Západním břehu Jordánu, který ovládá Fatah, a v Pásmu Gazy, které je pod kontrolou radikálního Hamasu.

Zaorálek se stal prvním významným představitelem Česka za nejméně posledních 15 let, který Gazu navštívil. Ministra zahraničí stav Gazy hodně překvapil. "Samozřejmě, že mě šokoval ten rozsah poškození a množství zničených domů. Co je pro mě nejděsivější, když jsem slyšel ta čísla dětí, které trpí všemi typy posttraumatických šoků a dětí, které ztratily rodiče a viděly hrůzné věci," vyjádřil Zaorálek své pocity českým novinářům.