Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Vysvědčení pro vládu: Nejhorším zákonem roku 2014 jsou podle firem daňové předpisy

Nejhorším legislativním počinem loňského roku jsou komplikované daňové předpisy. Jde především o třetí sazbu daně z přidané hodnoty, zavedenou na poslední chvíli, a přenesenou daňovou povinnost, tzv. reverse charge. Vyplývá to z hlasování 424 firem v šestém ročníku ankety pořádané advokátní kancelář Ambruz & Dark Deloitte Legal.

"K nespokojenosti s daňovými předpisy přispívá také jejich nejasný výklad, který se mnohdy upřesňuje i několik měsíců po zahájení jejich účinnosti. Daňoví poplatníci se přitom musí zákonem řídit hned od začátku, i když jim nikdo nedokáže vysvětlit, co je vlastně správně," uvedla Lucie Rytířová z daňového oddělení Deloitte ČR.

Naopak jako nejlepší legislativní počin loni zvítězila novela zákona o zaměstnanosti a živnostenském podnikání, která pro podnikatele zavedla měně administrativy a snížila minimální výši pokuty. Na druhém místě se umístila novela daňového řádu, která zavedla možnost prominutí penále a úroku z prodlení.

"Anketa rovněž potvrdila zjištění z nedávného průzkumu Deloitte zaměřeného na daňovou jistotu, ve kterém naprostá většina dotázaných firem uvedla, že by chtěla spouštění účinnosti daňových legislativních změn vždy k jednomu či dvěma konkrétním dnům v roce, například k 1. lednu nebo k 1. červenci," uvedl předseda organizačního výboru a nominační rady ankety Zákon roku Tomáš Babáček.

Sněmovna schválila vznik třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty loni v září, předloha platí od letošního roku. Vztahuje se na knihy, kojeneckou výživu, léky a veterinární léčiva. Základní sazba je 21 procent a snížená 15 procent. "Zavedení třetí sazby je další komplikace již tak složitého daňového systému. V praxi to bude znamenat dodatečné administrativní náklady, a to nejen pro podnikatele, ale možná i pro samotný stát," varoval tehdy Martin Diviš z PWC ČR. "Zavedením třetí sazby DPH naroste počet sporných případů týkajících se správného použití sazby DPH, a zvětší se tedy prostor pro případné obcházení zákona," dodal Pavel Klein z poradenské společnosti Mazars.

Koncem loňského roku pak Sněmovna o rok odložila další novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která obsahuje rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge. Při tomto systému nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin.