Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Pavel Hofman

Živnostnice z Domažlic kritizovala v ČT Babiše a elektronické pokladny, stát na ní poslal kontrolu

Majitelka domažlického šperkařství Petra Fenclová ve čtvrtek večer v České televizi kritizovala zavedení elektronické evidence tržeb, druhý den ráno pak do jejího obchodu dorazila tajná kontrola ze správy sociálního zabezpečení. Úřad pak přiznal, že to bylo kvůli jejímu vystoupení v ČT. Uvedl to server echo24.cz. Ministr financí Andrej Babiš, který se televizní debaty také účastnil, popřel, že by o kontrolu podnikatelky žádal.

Fenclová si v pořadu stěžovala na velké náklady a potíže, které zavedení online pokladen jejímu obchodu přinese. Dnešní kontrolu označila za "lustrování jako z dob komunistické éry".

Ředitel domažlické správy sociálního zabezpečení připustil, že kontrolu spustilo vystoupení Fenclové v televizi: "Bez toho bychom se o ní nedozvěděli. Ale nenazval bych to kontrolou, šlo spíše o prověření, zda nemáme chybu v naší databázi. Slova paní Fenclové o elektronické evidenci tržeb nás nezajímala. To není naše věc," sdělil serveru.

Babiš byl prý za kritiku ze strany podnikatelky rád a celou kauzu označil za absurdní. "Snad i malé dítě pochopí, že je úplně šílené si myslet, že bych v noci po skončení pořadu kontaktoval ministryni Marksovou z ČSSD, která má ten úřad v gesci, aby v Domažlicích hned druhý den ráno její úřad někoho kontroloval," řekl serveru.

Předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) žádá ministryni práce a sociálních věcí Marksovou, aby věc prošetřila a vyvodila okamžitě personální odpovědnost. "Někdo dal úřednici příkaz, aby na tajnou kontrolu 'vzpurné' živnostnice šla. Musíme vědět, kdo to byl a proč tak z moci státu proti občanovi vystupoval. Taková praxe nesmí být za žádných okolností tolerována," sdělila Němcová ČTK.

Od zavedení elektronické evidence tržeb si ministerstvo financí slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní. Systém by měl být spuštěn nejdříve v únoru 2016. V prvních dvou etapách se má týkat zhruba 250 000 podnikatelů.