Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nové byty v Česku budou zdražovat, protože poptávka opět roste

Největší developeři plánují, že zdraží nabízené byty. Letos by cena mohla vzrůst průměrně o 2,3 procenta, za rok o další 2,2 procenta. Vyplývá to nejnovější studie společností CEEC Research a KPMG Česká republika, kterou má ČTK k dispozici. Ceny vzhůru potáhne zvyšující se poptávka v Praze i v regionech.

Zdražovat chce 87 procent developerů, zbylých 13 procent nechá ceny stejné. Zlevňovat se nechystá nikdo. "Ke zdražení bytů došlo již od Nového roku. Očekávám, že ceny nových bytů porostou i v dalším období. Tento růst se bude pohybovat v řádu jednotek procent," odhaduje generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec. Největší růst cen bude podle něj u menších bytů a bytů v takzvaných superlevných projektech s cenou do 45 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH.

Podle výkonného ředitele společnosti JRD Martina Svobody ceny bytů kopírují růst cen stavebních prací. "Rostoucí poptávka a riziko omezení nabídky vede vždy ke stejnému výsledku - tlak na růst ceny. Ceny stavebních nákladů mají rovněž tendenci růst. Jako výsledek očekávám růst cen srovnatelných nemovitostí kolem tří procent," uvedl generální ředitel společnosti Finep CZ Tomáš Pardubický.

Oslovení developeři a odborníci se shodují, že za očekávaným růstem cen stojí hlavně poptávka po nových bytech. Jen v Praze podle společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality lidé loni koupili 5950 nových bytů, meziročně o 18,6 procenta více. Letos v prvním čtvrtletí se v Praze prodalo rekordních 1850 nových bytů, což je o 37 procent více než loni.

Ředitelé developerských společností očekávají růst poptávky i letos, a to o 6,8 procenta. Mimo hlavní město by poptávka po nových bytech měla vzrůst průměrně o 2,2 procenta. V nabídce developerů bylo na konci letošního března 6600 nových bytů, ve srovnání s koncem minulého roku o 150 méně.