Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

Překvapení: Většina Britů už nechce odejít z Evropské unie, čeká je o tom ale referendum

Brity čeká v roce 2017 referendum o setrvání země v Evropské unii. Slíbil to před květnovými volbami i premiér David Cameron. Jenže na rozdíl od předchozích let voličů, kteří by chtěli opustit EU, spíše ubývá. Pokud by se hlasování konalo dnes, tak by podle některých průzkumů obyvatelé Velké Británii řekli Bruselu další ano. Přitom o této zemi se neustále hovoří jako o velmi „euroskeptické“.

Podle rozsáhlého průzkumu, který zveřejnil 2. června prestižní americký think tank Pew Research Center, by pro setrvání v EU hlasovalo 55 procent Britů, zatímco před dvěma lety to bylo jen 46 procent. O odchodu z Unie uvažuje jen 36 procent voličů a jejich počet ubývá. Přitom v roce 2013 byl poměr sil zastánců a odpůrců EU zcela vyrovnaný.

Podle odborníků souvisí ale pozitivnější vztah k EU (dnes je to ve Velké Británii 51 procent lidí) s ekonomickou situací země. A ta je daleko lepší než v jižních státech Unie, jako jsou Řecko, Itálie či Španělsko.

Pro setrvání Velké Británie v Evropské unii by ve velké většině hlasovali mladí lidé, kloní se k tomu i vysokoškolsky vzdělaní voliči, levice a Skotové.