Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje?

Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje? Zdroj: Profimedia

Vláda podpořila úplný zákaz kouření v restauracích

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona dnes podle informací ČTK schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu.

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky mají platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu.

Návrh zákona počítá také s tím, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Zpřísňuje také sankce za porušení zákona. Například pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, byl by podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v materiálu pro vládu vyčíslil celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog na 56,2 miliardy korun ročně. Z toho 33,1 miliardy připadá na tabák, 16,4 miliardy na alkohol a 6,7 miliardy na drogy.

"Pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání legálních i nelegálních drog úsporu 5,5 miliardy korun ročně," uvedl ministr.

Zákaz nalévání alkoholu dětem a mladistvým je už v platném zákoně z roku 2005 a Němeček ho do svého návrhu přebírá. Podle starší normy se také nesmí kouřit ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Restauratéři si zatím mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, musí však zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.